Преглед на QNAP TS-251 + NAS (или зошто мора да ставите NAS во вашиот живот)

 

Во време кога дигиталното постепено заменува сè што е физичко, се чини дека „облакот“ монополизира сè. iCloud, Google Drive, Dropbox, OneDrive ... сите големи компании се трудат да ни понудат решенија за сите наши проблеми: складирање на мултимедија, бекап, споделување датотеки ... но сè има своја цена, и штом сакаме да ги прошириме капацитетите на овие услуги за складирање облак, треба да плаќаме месечна претплата.

Што ако еден уред може да се грижи за сите овие задачи и многу повеќе, да се прилагоди на вашите потреби додека се појават и исто така да биде одличен мултимедијален центар каде што можете да ги зачувате сите ваши филмови и серии за да уживате во нив од каде било? Сето ова (и повеќе) е она што ни го нуди овој QNAP TS-251 +, NAS кој е идеален за работа или дома, или двете. И не, заборавете дека поставувањето НАС е тешко, бидејќи тоа е детска игра. Нашата анализа подолу.

Што е НАС?

Network Attached Storage е целосното име на овие уреди. Мрежно поврзано складирање ако го преведеме на шпански. Тоа е, многу симплистички, еден (или неколку) хард дискови кои се поврзани со вашата мрежа и затоа се достапни од Интернет, или одвнатре од вашиот дом или надвор од него. Но, реалноста е дека тоа е многу повеќе од тоа, бидејќи тие навистина може да се сметаат за компјутери во кои меморијата на податоци е најважна, така што неговиот хардвер, па дури и неговиот дизајн се специјално прилагодени на оваа функција.

Речиси целата големина на NAS е окупирана од неговите хард дискови, кои исто така се многу лесни за отстранување и замена. NAS имаат еден (или повеќе) заливи во неговиот преден дел во кој можеме да ги поставиме хард дисковите без да мора да се монтираме или демонтираме парчиња. Овој QNAP TS-251 + има два зафати во кои можеме да ставиме два хард дискови од потребниот капацитет. Друг ден ќе разговараме за хард дисковите и нивните различни конфигурации на RAID.

Но, како што рековме, NAS се мали компјутери, не само хард дискови, така што во рамките на овој уред ги наоѓаме следниве спецификации:

 • Quad-core процесор Intel Celeron 2.0 GHz
 • Интел HD графички графички процесор
 • 8 GB DDR3L RAM меморија (основната конфигурација вклучува 2 GB)
 • 512 MB Флеш меморија
 • Складирање 2 x 2.5 ″ или 3.5 ″ SATA 6Gb / s, 3 GB / s HDD или SSD
 • USB 3.0 x2 конекции (предни и задни) USB 2.0 x2
 • HDMI
 • Инфрацрвен далечински управувач
 • Потрошувачка на енергија 0,57W кога е во режим на „Спиење“, 10W кога хард дискот е во мирување и 18W во просек кога работи.

Сигурно многумина ве погоди RAM меморијата или Quad Core процесорот, но многу е важно да се разгледа потрошувачката на енергија, бидејќи тоа е токму една од големите разлики со компјутерот. Ајде да избереме два компјутери Mac и да ги споредиме со овој QNAP TS-251 +.

Уред Одмори работа
QNAP TS-251 + 10W 18W
Mac mini 6W 85W
iMac 27 " 71W 217W

После една година, оние што ќе изберат да имаат компјутер секогаш вклучен за преземање или да дејствуваат како мултимедијален сервер, можат да направат математика за тоа колку може да значи промената во NAS како овој QNAP по една година.

Конфигурација QNAP TS-251 +

Кога некој не е многу фокусиран на тоа што е NAS и сè што го опкружува, лесно е да се помисли дека тоа е нешто што бара премногу инвестиции и напор за перформансите што може да се дадат. Ништо подалеку од реалноста. Поставувањето НАС како овој QNAP е детска игра, не е потребно напредно знаење и секој корисник може да го стори тоа следејќи ги чекорите што се означени на екранот на вашиот компјутер. Инсталирајте го тврдиот диск, поврзете го NAS со вашиот рутер преку кабел Ethernet и инсталирајте го фирмверот користејќи го клучот што се појавува на налепницата на NAS. Апликацијата Qfinder Pro што можете да ја преземете од оваа линк исто така може да ви помогне во овој процес. За неколку минути сè ќе биде конфигурирано и подготвено за да започнете да го користите.

Откако ќе се конфигурира, од кој било прелистувач можеме да пристапиме до работната површина каде што можеме да управуваме со сите задачи поврзани со NAS, како и преземање апликации од неговата продавница. Во овој момент, сè зависи од тоа што сакаме да направиме со НАС, оттогаш бројот на апликации и опции за конфигурација е огромен. Толку огромно што би било невозможно да се анализира во една статија, така што во оваа анализа ќе се ограничиме на задачите што ги сметаме за најважни за секој што сака да започне во светот на НАС, и на овој начин да ви покажеме само мал пример за сè што може да се направи со овој QNAP TS-251 +:

 • Создадете ваш личен облак
 • Резервна копија на вашиот Mac
 • Резервна копија на вашите фотографии и видеа од iPhone и iPad
 • Синхронизација на датотеки помеѓу уредите
 • Мултимедијален центар
 • Клиент за torrent
 • Пристап од мобилни уреди (iPhone и iPad)

Создадете ваш личен облак

Да ги имате вашите датотеки „во облак“ е во мода. Погодноста што ја нуди сите нив од каде било на светот е извонредна. Благодарение на мобилните уреди и брзите интернет врски, реалноста е да можете да уживате во вашите серии и филмови зачувани во облак., или испратете документи на некого додека работите во движење. iCloud, Google Drive, OneDrive, Dropbox ... сигурен сум дека сите што читате имате услуга или неколку. Сите ни нудат бесплатни сметки со мал капацитет, и ако сакаме да ги прошириме или сакаме „премиум“ функции, мора да поминеме низ исходот.

Со вашиот QNAP NAS нема да го имате овој проблем, бидејќи сите датотеки секогаш ќе бидат достапни од каде и да имате интернет-врска. Вашиот личен облак, без сервери или месечни надоместоци, без ограничување на големината, бидејќи кога станува премногу мал, секогаш можете да го проширите со поголем хард диск на вашиот NAS и достапен од која било платформа благодарение на достапните апликации за iOS и Android.

Со QFile, апликацијата што QNAP ја дизајнираше за iOS, нашиот NAS ќе се вклопи во нашиот џеб каде и да одиме со нашиот iPhone или iPad. Целата содржина на НАС ќе биде достапна се додека имаме интернет-врска и ќе можеме да ги користиме сите функции што можеме да ги очекуваме од истражувачот на датотеки. И ако сакаме да испратиме датотека, можеме да ја прикачиме на е-поштаили ако не успееме во тоа, ако е премногу тежок, можеме да испратиме некому линк за да може да го преземе на својот уред. И, се разбира дека можеме да ги заштитиме нашите датотеки со лозинка, Touch ID или Face ID, така што никој освен нас нема пристап до нив. Може да ја преземете апликацијата QFile за iOS од овој линк.

Резервна копија на вашиот Mac

Од суштинско значење е да имате добра резервна копија на сите наши датотеки, па дури и на целосната конфигурација на нашиот компјутер за каква било „катастрофа“ што може да се случи. Во macOS имаме суштинска алатка за секој корисник како што е TimeMachine, што автоматски прави резервни копии од целиот наш компјутер од време на време, за да можеме да се "вратиме" назад за да ги повратиме изгубените или оштетените датотеки.

Hybrid Backup Sync е апликацијата што QNAP ни нуди да можеме да правиме резервни копии на нашиот Mac, со опцијата «Time Machine» (шпански превод на Time Machine). Можеме да направиме резервни копии на неколку Mac и на неколку луѓе кои имаат различни кориснички сметки на нашиот NAS. Можеме да поставиме максимална големина за овие копии на Time Machine, за да не заврши зафаќајќи го целиот расположив простор на NAS, и секако можеме да ги избришеме тие копии за да ослободиме простор кога сакаме. Сето ова безжично без да зафаќаме USB на нашиот компјутер или да купиме друг хард диск специјално посветен на него.

Резервна копија на фотографии и видеа од iPhone и iPad

За многумина само за оваа опција би било вредно да имаат НАС дома: автоматски преземете ги вашите фотографии на вашиот хард диск без да се грижите за поврзување на вашиот iPhone со вашиот компјутер, за да имате пристап до нив од каде било и секогаш да имате резервна копија пред каква било несреќа што може да ја претрпите со вашиот iPhone или iPad. Во овие времиња, камерата на iPhone стана онаа што ги доловува сите наши омилени моменти, и затоа филмот на нашиот уред е неверојатно вреден.

Опцијата „Автоматско поставување“ на апликацијата QFile за iOS ни овозможува секогаш кога ќе се поврземе на нашата Wi-Fi мрежа, фотографиите зачувани на нашиот уред да се преземаат во НАС. Опциите за конфигурација вклучуваат избор во која папка на NAS сакаме да ги зачуваме, можност за користење на оригиналното име на датотеката или ограничување на оптоварувањето на WiFi конекцијата за да се избегне исцрпување на нашата конекција со податоци. Овие фотографии ќе бидат достапни од самата апликација или од File Station користејќи прелистувач на кој било компјутер, и како и секогаш, од каде било. Заборавете на проширување на големината на просторот за складирање во iCloud за да можете да направите резервна копија на вашите фотографии.

Синхронизација на датотеки помеѓу уредите

Вашите датотеки да се приклучат на облакот е нешто пријатно, но има некои недостатоци, како што е да треба да зависите од интернет-врска за пристап до нив. Во многу наврати мора да го користиме нашиот компјутер со бавни врски или дури и кои не ни дозволуваат пристап до некои услуги поради безбедносни мерки. Нашите датотеки физички преземени на нашиот компјутер често е најзгодно, и за ова има и QNAP решение, наречено Qsync.

Тоа е апликација што ја преземаме на нашиот компјутер и чие работење е многу едноставно: ја создава папката Qsync и сè што е вклучено во неа автоматски ќе се синхронизира на сите компјутери со апликацијата и на нашиот NAS. Со ова успеавме да убиеме две птици со еден камен, оттогаш од една страна, датотеките ги имаме заштитено на нашиот NAS, а од друга имаме папка што ги содржи истите датотеки на сите мои уреди.

Мултимедијален центар

Таа е една од theвездените функции на кој било NAS, и овој QNAP е специјално дизајниран за него благодарение на неговата HDMI конекција што овозможува да се користи не само како мултимедијален сервер, туку и како плеер поврзан директно на вашиот телевизор и управувајќи го со далечинскиот управувач што го вклучува. Има компатибилност со DLNA и дури може да пренесува содржина преку AirPlay до уреди како што е Apple TV, но без сомнение најинтересно е можноста за инсталирање на Plex Media Server за да можете да уживате во целата ваша содржина на кој било уред дури и надвор од домот, па дури и споделете го со другите корисници на Plex.

Овој QNAP TS-251 + е компатибилен со кој било формат што можете да го замислите, вклучително и со познатиот мкв, и има повеќе од доволно енергија за репродукција без да се мешаат сите филмови со Full HD 1080p дури и 4K. Со транскодирање во реално време (до 4K H.264) овозможува репродукција на филмови и серии на повеќе уреди истовремено.

Инсталирањето на Plex Media Server на NAS е многу лесно од работната површина на QNAP и откако ќе се конфигурира, можете да уживате во целата содржина од кој било уред компатибилен со апликацијата Plex, било да е тоа iPhone, iPad, Apple TV, Smart TV или ви благодарам што можете да ја инсталирате самата апликација на НАС. Вашиот QNAP TS-251 + може да дејствува како сервер и плеер без најмал проблем, што е најцелосно невозможно.

QNAP ни нуди свои сопствени апликации за да можеме да играме мултимедијална содржина, но искрено со она што ни го нуди Плекс, нема сомнение дека е многу подобро да се користи оваа апликација. проблемот што го наоѓате во другите НАС кога играте многу големи датотеки не постои во овој ТС-258+ благодарение на нејзината моќ, со транскодирање во реално време што ги прави филмовите да гледаат без прескокнувања, со максимален квалитет. Нешто многу важно: Plex за овој QNAP се ажурира многу често, не е од оние верзии што брендовите се прилагодуваат на почетокот, а потоа остануваат во заборав без да добиваат вести. Е можете да уживате во подобрувањата на Plex, па дури и да се запишете во програмата Бета тестер.

Можеме да користиме и други апликации како инфузија на Apple TV и други уреди на Apple или VLC. Пренесувајте содржина директно користејќи DLNA, AirPlay или ChromeCast и да не го заборавиме тоа имаме HDMI конекција што ни овозможува да го поврземе директно со ТВ и не мора да користите друг уред за репродукција на содржина, користејќи го вклучениот далечински управувач.

Клиент за torrent

Уште една од најголемите доблести на најдобриот NAS: да имате интегриран Torrent клиент што ви овозможува да преземате директно во NAS без да зависи од компјутерот. Да имате компјутер трајно поврзан за извршување на преземањата што сте ги закажале или да ги споделувате вашите датотеки е скапо на крајот на годината, бидејќи спомнавме нешто. Овој НАС ќе ви помогне да заштедите многу пари на сметката за електрична енергија со неговата мала потрошувачка, но не само ова, туку ќе уживате и во други функции како на пр. далечинско управување со преземањата или компатибилност со RSS-доводи.

Додадете торенти од вашиот iPhone благодарение на апликацијата Qget за iOS (линк) или од кој било компјутер од вашиот веб прелистувач користејќи DownloadStation е многу едноставна, без разлика каде се наоѓате. Receiveе добиете известувања кога задачите ќе бидат завршени, можете да поставите колку датотеките остануваат споделени откако ќе се преземат и одлучете во која папка се преземаат за да избегнете подоцна да преместувате датотеки од едно на друго место. А што е со RSS-каналите, нешто што го користам за оние серии што не можам да ги најдам на Netflix или HBO и сакам да ги видам, благодарение на услугата што ја нуди. ShowRSS. Секој толку често (што го контролирате) доводот се ажурира и имате преземања подготвени само да го притиснете копчето.

Пристап од мобилни уреди (iPhone и iPad)

Иако го споменувавме во текот на прегледот, една од најголемите доблести на НАС е далечински пристап, а QNAP ни нуди огромна разновидност на опции за да го сториме тоа. Без сложени конфигурации или потреба за фиксна IP-адреса, можеме да пристапиме до нашиот NAS од каде било со единствениот услов да имаме интернет-врска. Од компјутерот е прилично едноставно, бидејќи работната површина се користи од кој било веб прелистувач и нема разлика помеѓу тоа што го правите од вашата домашна мрежа или однадвор благодарение на CloudLink, услуга што го поврзува вашиот NAS со вашата сметка за пристап до нив од каде било. За мобилните уреди ги поткопуваме апликациите специјално дизајнирани за нив.

Со овие апликации ќе имате сè што имате на вашиот NAS на вашиот iPhone и iPad. Споделете датотека со друго лице, поставете дозволи на различни корисници, видете ги перформансите на вашиот NAS, температурата на вашиот процесор или хард диск, избришете датотеки, прегледајте ги, испратете ги по е-пошта, додајте преземања на торенти ... Сè што можете да помислите е можно со апликациите што ги имаме во App Store и кои се исто така оптимизирани за iPhone и iPad, како може да биде помалку. Сите, се разбира, се бесплатни и можете да ги преземете од овој линк.

Мислење на уредникот

Можностите понудени од НАС се бесконечни и овој QNAP TS-251 + е одличен модел што може да послужи како пример. На целата моќ што QNAP ја нуди со својот софтвер, треба да додадеме моќен хардвер и совршено дизајниран да ја исполни својата мисија. Функциите како складирање датотеки, резервна копија, центар за преземање и мултимедијален сервер имаат огромна вредност за повеќето корисници, повеќе од доволно причини да ги убедиме сите, но би можеле да продолжиме да зборуваме за сè што ова може да стори. NAS за понапредните корисници, затоа што ние само малку ја изгребав површината. Креирајте виртуелни машини со Linux, Android, Windows или UNIX, дејствувајте како сервер за нашите надзорни камери или создавајте RAID системи за да ги поддржиме нашите податоци совршено за каква било евентуалност со опсег на цени Почнуваат од 366 евра за моделот RAM 2 GB и одат до 469 € за моделот RAM 8GB во Amazon. Ако ве интересира моделот од 366 €, што е оној што го анализиравме во оваа статија можете да го купите директно со кликнување овде.

QNAP TS-251 +
 • Оценка на уредникот
 • 5 ratingвезден рејтинг
366 a 469
 • 100%

 • QNAP TS-251 +
 • Преглед на:
 • Објавено на:
 • Последна измена:
 • Дизајн
  Уредник: 80%
 • Предности
  Уредник: 100%
 • Ракување
  Уредник: 90%
 • Квалитет на цената
  Уредник: 80%

Добрите и лошите страни

Добрите

 • Различни опции за конфигурација
 • Одлична изведба како мултимедијален центар
 • Далечински пристап од компјутер или мобилни уреди
 • Лесно е да се инсталира продавница за апликации
 • Далечински управувач да се користи како мултимедијален центар
 • Поддршка за AirPlay, DLNA и ChromeCast
 • Центар за преземање компатибилен со RSS-извори
 • Компатибилна со временска машина
 • Можност за проширување со компатибилна шасија

Contras

 • Во најмала рака, дизајнот може да се подобри

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: AB Internet Networks 2008 SL
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   тонело33 dijo

  Ви благодарам многу за написот
  Отсекогаш ја разгледував можноста да имам „облак“, но никогаш не се одлучив за прашањето колку може да биде комплицирано
  Ако навистина е едноставно како што велите и ги има сите тие можности, мислам дека е време да го направите последниот чекор

  поздрав

 2.   Jimими iMac dijo

  Го имам истиот NAS повеќе од една година и сум супер среќен, го користам пред сè за да ставам филмови и серии на хард диск од 4Tb и преку Plex на Apple TV ги гледам луксузни, само за тоа заслужува болка