Дефинитивен водич за Центарот за известувања

известување-центар-иос-7

Центарот за известувања најпрво ја виде светлината на денот со iOS 5 како начин за примање и пристап до известувања од каде било. Пред известувањата за iOS 5 беа досадни и вознемирувачки, но овој изглед реши многу од тие проблеми.

Денес, Центарот за известувања стана важна карактеристика на iOS, затоа денес ви го донесовме овој водич што ќе ви помогне да го извлечете максимумот од оваа одлика.

ОСНОВИ

Најавете се и излезете

Центарот за известувања, најосновно, е преклопување слајдови што се појавуваат кога ќе го лизнете прстот од лентата за статус до дното на екранот. Овој гест може да се изврши буквално од каде било.

До Центарот за известувања може да се пристапи и додека нашиот уред е во режим на портрет и во режим на пејзаж. Може дури и да се отвори додека користите апликација на цел екран (апликација што ја крие статусната лента).

Повеќето апликации на цел екран се игри или видео плеери. За да го отвориме Центарот за известување во овие случаи, ние мора да го лизнеме прстот надолу на местото каде што треба да биде статусната лента, а потоа, ќе се појави стрелка надолу, кога тоа ќе се случи, само треба да го лизнеме прстот повторно во насоката означена со стрелка. Apple сакаше да го имплементира овој метод во iOS, така што Центарот за известувања нема да биде случајно додека гледате видео или играте игра.

За да излезете од Центарот, само повлечете нагоре од долниот дел на екранот.

Vistas

Различните јазичиња на врвот на Центарот за известувања - наречени прегледи - се појавија заедно со iOS 7. Прегледите („Денес“, „Сите“ и „Не видени“) ви овозможуваат да ги поделите известувањата пологично.

известување-центар

За да префрлите прегледи, можете да допрете на секое одделно јазиче или да го лизнете прстот на екранот надесно или лево за да се движите помеѓу прегледите. На пример, ако сте во прегледот „Денес“ и поминете налево, ќе се префрлите на прегледот „Сите“. Ако го затворите Центарот за известувања во одредено јазиче, ова ќе биде оној што ќе се појави кога повторно ќе го отворите.

Денес поглед

Погледот „Денес“ е најзабележителниот додаток во Центарот за известувања во iOS 7. На горниот дел од ова јазиче можете да ги видите тековниот ден и датум проследени со други информации, како што се календарот, берзата или списокот со артиклите закажано за утре, доколку ги има.

Може да го промените она што се појавува во овој приказ во Поставки. Подоцна ќе зборуваме за опциите на Центарот за известувања, но ако сте iousубопитни можете да отидете во Поставки> Центар за известувања за да го прилагодите јазичето „Денес“ по ваш вкус.

Овој приказ може да содржи кој било од следниве делови:

 • Денешно резиме: Резиме на настаните закажани за тој ден. Може да содржи и информации за временските услови.
 • Календар: Настаните закажани на календарот за тој ден.
 • Потсетници: Потсетниците на денот.
 • Торба: Информации за торба.
 • Резиме утре: Резиме на настаните закажани за следниот ден.

Секој од деловите „Денес“ е поврзан со нивните соодветни апликации. На пример, со потчукнување на делот календар ќе се отвори апликацијата Календар и со потчукнување на потсетник ќе се отвори во апликацијата Потсетници. Истото важи и за информациите за акциите и времето.

„Сите“ и „Не се гледаат“ погледи

Погледот „Сите“ во суштина е она што беше Центарот за известувања пред доаѓањето на iOS 7; едноставен список на известувања групирани по апликација.

Секоја апликација е претставена со едноставен заглавие со мала икона на левата страна од заглавието. На спротивната страна од иконата има копче со „X“ во центарот. Кога ќе го допрете „X“, копчето ќе го прикаже зборот „Избриши“ и ако допреме „Избриши“, сите известувања од предметната апликација ќе бидат избришани.

Прегледот „Невиден“, како и прегледот „Сите“, содржи едноставна листа на известувања што може да се исчистат со помош на копчето „X“. За разлика од прегледот „Сите“, приказот „Невидено“ покажува само известувања што не се прикажани на екранот како банер. Известувањата на ова јазиче се прикажуваат во обратен хронолошки редослед.

ПОСТАВУВАЕ

Поставките за Центарот за известувања содржат голем број опции не само за прилагодување на Центарот, туку и за прилагодување на банерите, звуците и сигналите. Во оваа конфигурација има многу повеќе отколку што наидува на око, затоа ќе го објасниме секој аспект и дел од него.

Заклучен пристап до екранот

Од iOS 7 можеме да пристапиме до Центарот за известувања со заклучен екран. Можете целосно да пристапите до Центарот, да го ограничите неговиот пристап, така што ќе бидат прикажани само "Сите" и "Не се гледаат" или целосно да го оневозможите. За целосно деактивирање со заклучен екран, мора да ги деактивирате двете опции лоцирани под делот «Пристап со екранот. заклучено »во Поставки> Центар за известувања.

пристап-заклучен со заклучен екран

Прегледување „Денес“

Можете да ги оневозможите следните ставки во овој приказ:

 • Денешно резиме
 • Календар
 • Потсетници
 • Торба
 • Резиме утре

Гледање на известувања

Известувањата во прегледот „Сите“ во Центарот за известувања може да се сортираат рачно или врз основа на прв дојден, прв услужен. Опцијата Сортирај хронолошки прикажува известувања од специфични апликации засновани на време. На пример, ако е овозможена оваа опција и пристигне текстуална порака, пораката и другите известувања од Пораките ќе бидат прикажани прво.

приказ на известувања

Може да ги сортирате известувањата рачно. Избирање Сортирај рачно, тие ќе бидат прикажани по специфичен редослед што сте го конфигурирале во делот Вклучи, во Погледнете ги известувањата. Делот за вклучување, што ќе го објасниме подоцна, е список на сите апликации што можат да испраќаат известувања.

Вклучи

Ова е местото каде што ќе видите список на сите апликации инсталирани на уредот што се способни да испраќаат некаков вид известување. Известувањата може да се состојат од предупредувања, банери или звуци.

вклучуваат-н.н.

Ако го допрете копчето „Уреди“ во горниот десен агол во поставките на Центарот за известувања, можете да ги користите контролите за влечење што се појавуваат на десната страна од апликациите (да, оние три сиви ленти од десната страна) за да ги сортирате рачно. Ова сортирање се активира кога ќе избереме Рачно сортирање во делот Покажан известувања споменат погоре.

Со поставување апликација во делот Вклучи, дозволувате известувањата од таа апликација да се појавуваат во Центарот за известувања. Секоја апликација што се појавува под Вклучи или Не вклучувај, може да се конфигурира да користи банери, звучни сигнали, итн.

Не вклучувајте

Апликациите подолу „Не вклучувај“ нема да можат да ги прикажуваат нивните известувања во Центарот за известувања. Од нив сè уште може да добивате предупредувања и банери, но тие нема да се појават во Центарот.

Можете да го користите копчето „Уреди“ во горниот десен агол на Централните поставки за да ги преместите апликациите од „Не вклучувај за вклучување“ и обратно.

АПЛИКАЦИИ

Секоја апликација што се наоѓа под Вклучи или Не вклучи може да биде индивидуално прилагодена. Можете да изберете помеѓу различните видови предупредувања и да ја конфигурирате нивната видливост и во Центарот за известувања и на заклучениот екран.

Стил на сигнали

Банерите се едноставни преклопувања кои се појавуваат веднаш на статусната лента кога ќе се добие известување, се незабележителни и исчезнуваат по неколку секунди.

Предупредувањата, од друга страна, се многу повознемирувачки бидејќи остануваат на екранот и бараат да исчезне интеракцијата на корисникот.

nc-сигнали

Исто така, имате можност за деактивирање на сите видови сигнали со допирање на апликацијата за која сакаме да ги деактивираме (во поставките на Центарот за известувања, во делот Вклучи и не вклучувај) и изберете „Ништо“ во делот Стил на предупредувања.

Балоните со апликации се малите црвени икони што се појавуваат во горниот десен агол на апликациите на почетниот екран. Овие балони се секогаш придружени со број што претставува број на сигнали за одредена апликација во дадено време.

Сигнали

Делот „Предупредувања“ во специфични апликации е малку излишен бидејќи има опција за „Преглед во Центарот за известувања“. Оваа опција го прави истото како преместување на апликацијата од „Не вклучувај“ во „Вклучи“, што веќе го објаснивме претходно. Но, постои и дополнителна карактеристика; во делот "Вклучи" (во индивидуалните поставки за апликацијата) можете да изберете 1, 5, 10 или 20 неодамнешни ставки на предметната апликација се прикажани во Центарот за известувања.

Опцијата „Поглед на заклучен екран“, што е последната опција во повеќето апликации, ви овозможува да прикажувате или криете сигнали со заклучен екран и известувања во Центарот за известувања.

сигнали-nc-1

Некои апликации, како што се апликациите Пораки или Пошта, имаат некои дополнителни опции. На пример, со Messages, имате можност да прикажете преглед на порака во предупредувања, банери и во Центарот за известувања.

Конечно, ќе најдете корисна опција да изберете дали сакате да прикажувате известувања од секого или само од луѓето што ги имате во „Контакти“. Оваа опција е особено корисна ако сакате да ги намалите известувањата од неважни извори.

Тука завршува овој водич до Центарот за известувања. Ако имате какви било прашања, коментирајте и ние со задоволство ќе го решиме за вас.

 


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

9 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: AB Internet Networks 2008 SL
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Sergio dijo

  Ви благодарам многу за упатството што ми помогна да му помогнам на клиентот.

 2.   Луис dijo

  Здраво, при ажурирање на ios 7.1, апликацијата за пошта исчезна во опцијата да се вклучи или да не се вклучи во центарот за известувања, пред да се ажурира дали ја има и може да ја ставам да вклучува или не, но сега не се појавува, Се појавуваат сите апликации што беа порано, како што се пораки, твитер, повици итн., Но мајчината пошта исчезна од опциите за да може да ги гледа известувањата во центарот за известувања, што можам да направам ???

 3.   Карба dijo

  Добро утро, имам проблем со iPhone 6, а тоа е што не работи правилно и Apple SAT ми кажува дека сè е правилно. Сакам да го конфигурирам така што известувањата да се појавуваат во центарот за известувања, но тие не се гледаат на заклучениот екран. а најголемиот проблем е што кога ќе го исклучите телефонот и ќе го вклучите, веќе ништо не работи, како да е сè погрешно конфигурирано ... МОЕ ДА МИ ПОМОГНЕ НЕКОЈ ДА ПОМОГНЕМ?

 4.   Карба dijo

  Друго прашање, ако ја активирав опцијата „ПОГЛЕД НА ЗАКЛУЧЕНОТ ЕКРАН“ на заклучениот екран и во центарот за известувања? Што требаше да направам за да видам само во центарот за известувања, но со заклучен екран? што би било правилна конфигурација.

 5.   Joana dijo

  здраво, кога сум, и на почетниот екран или на екранот за заклучување и под центарот за известувања, тоа само ме спушта малку и отстапува надесно, не може да се види добро, тогаш не можам да го подигнам и морам притиснете го копчето дома за да заминете

  1.    Луис Падилја dijo

   Нешто не е во ред со вашиот уред. Јас би ти препорачал да вратиш

   1.    Joana dijo

    Ви благодарам многу Луис, реставрацијата ми помогна

 6.   Маргарита де Васкончелос dijo

  Не можам да пристапам до центарот за известувања. Едноставно, лизнете го прстот надолу од горниот раб на екранот и ништо не се појавува.

 7.   Sylvia dijo

  Здраво!
  Центарот за известување не се појавува. Тој го спушти прстот надолу и ништо не оди надолу. Можеби тоа се случило од последното ажурирање на софтверот.
  Можете ли да ми помогнете? Благодарам многу