Интервју: Отворање на Apple Store во Сол, опкружено со некои контроверзии

јаболко продавница сонцето

Останаа само неколку часа додека Apple не го отвори своето основно претпријатие во Порта дел Сол (Мадрид) и има група луѓе кои не се задоволни од однесувањето на компанијата, која има тенденција да создаде добри работни околини за своите вработени. Пред неколку месеци анонимно нè контактираше група корисници кои себеси се нарекуваа „Укинати од Apple“. Овој народ тие беа избрани за работа во новата продавница на Apple во Сол и минаа низ неколку интервјуа за работа во последниве години. Конечно, „Епл“ ги стави вон работа, и покрај тоа што во минатото потврди дека биле ангажирани.

Оваа ситуација не само што предизвика голема фрустрација кај групата „Епл укинати“, туку некои од нив веќе се преселија во Мадрид со желба да започнат да работат за компанијата. По консултација со извори блиски до „Епл“, успеавме да откриеме дека сè се должи на предоговори: лошото планирање доведе до ангажирање на повеќе луѓе отколку на оние кои имаат потреба во Шпанија.

По спротивставување на информациите, интервјуирање луѓе и проверка на фактите, решив да ја интервјуирам групата „Епл укинати“ и да ја објавам нивната приказна.

Пабло Ортега (iPhone News) - Кажете ни што точно се случило. Кога го започнавте процесот на селекција, колку траеше, кога ви кажаа дека сте ангажирани и кога ви рекоа дека повеќе не сте дел од тимот.

Јаболко отпад- Пред малку повеќе од две години, на 30 точно, и по регистрирањето на веб-страницата за вработување на Apple, добивме е-пошта во која бевме повикани на, како што ги нарекуваат, деновите на вработување на Apple., Што ќе се одржи од 12 јануари до 2011, 9 година во Мадрид. Откако успешно ги надминавме трите интервјуа што се случија за нешто помалку од еден месец, распоредени во различни денови и во кои стотици луѓе учествуваа во луксузниот хотел Silken Puerta América во главниот град, чекаме нови вести од АММ, меѓународниот „Епл“ лице за вработување, кое секогаш беше, и во текот на целиот процес, единствена форма на контакт, така што ние секогаш, повторуваме СЕКОГАШ, бевме во тек и бевме свесни за сè што се случуваше, бидејќи како шеф на селекција, таа беше таа кој донесувал одлуки. Всушност, имаме изобилство документација, од е-поштата во која таа ни честита, и во која таа ни кажува дека е навистина задоволство да комуницираме, дека сме избрани да бидеме дел од тимот од Мадрид и дека наскоро добиваат вести од неа.

Сè уште не знаевме за која продавница ќе бидеме предодредени, бидејќи се шпекулираше за нови отвори, вклучувајќи ги и Плаза Норте 2 и долгоочекуваната Пуерта дел Сол. Никогаш, до денес, не ни рекоа за која продавница ќе бидеме предодредени. Само неколку месеци откако го поминаа процесот на селекција, тие ја инаугурираа продавницата на Apple во Плаза Норте 2. Apple создаде, да речеме на некој начин, каменолом што ќе се користи за сегашни и идни потреби. Некои колеги беа сместени таму, а други чекаа место, како за постојните продавници, така и за другите идни продавници. (Земете како пример идната продавница на Apple на сонце, за која ќе бидат потребни стотици луѓе).

Делата на Apple Store во Сол, кои звучеа како следна можност за нас, беа одложени многу за жалење. Што повеќе би сакале отколку да започнеме да работиме само за да го завршиме процесот на селекција. Значи, сметавме дека сме први на кои се погодени. После две долги години на чекање, и во кое секое малку време секогаш одржувавме контакт со лицето за вработување по е-пошта, конечно, се чини дека работите завршуваат, така што меѓународниот избор на персонал на АММ на Епл, нè повикува на состанок минатиот февруари и 2014 година во чија е-пошта таа навела како предмет, следен процес на избор, кој не тера да ги прескокнуваме сите аларми, бидејќи веќе го поминавме нашиот процес.

Пристигна денот на состанокот, овој пат во луксузниот и централен хотел „Урбан“ и бидејќи се плашевме пред да влеземе, еднаш во просторијата каде што ќе се одржи интервјуто, најдовме неколку маси распоредени како што беа на првото интервју за процесот што го направивме пред две години. Во собата има неколку тркалезни маси во кои ќе седнеме додека влегуваме во неа.

Интервјуто започнува ... Иста презентација, ист почеток, иста механика, ист процес. Сè е исто како и во првото интервју. Минуваме низ нов процес на избор, во кој НИШТО НЕ СЕ СМЕНЕ. Што бараат тие во нас, што претходно ги немавме? Зошто од тогаш да бараме различни квалитети во нас, дали е сепак исто истото интервју и не е различно? Зошто од нас бараат нешто што би требало да сакаат да го знаат ако немаме, со интервју точно исто како пред две години? И што е најважно: „Епл“, компанија која може да се пофали дека дава еднакви можности и не на дискриминација, зошто сме изложени на втор процес на избор, кога нормалното е да поминеме само низ еден, како и остатокот од луѓето?

Би можеле да си поставиме илјадници прашања за да се обидеме да го разбереме сето ова, иако за жал не. Затоа, и без да сакаме да отстраниме каква било вредност од процесите на избор што може да ги претрпеле другите колеги, се чувствуваме двојно оценети во однос на останатите. Бевме подложени на она што сметаме дека е измама, па се крена тензија во просторијата. Долги лица, многу нерви, лица на неверување, изненадување, разочарување.

Таква беше напнатоста што еден колега доживеа напад на вознемиреност, па мораа да ја однесат на задниот дел од собата чекајќи да се смири. Сето ова не беше за помалку и не беше ништо повеќе од плод на разочарување откако помина процес на селекција и останување чекајќи две долги години Чекајќи да дојде овој момент

Она што на почетокот требаше да биде состанок за повторно поврзување, за да започне да се одредуваат датумите на отворање или да се направи курсот за обука, од кое било што беше причина за радост; Стана мачна, напната и агонирачка средба, од која знаевме дека нема да излеземе добро. Откако ќе заврши интервјуто и додека излегуваме, сите се спуштени глави, коментари за безнадежност, неверување.

Неколку дена по овој состанок, добивме е-пошта од гореспоменатата личност за избор, комуницирајќи без дополнително разговор дека сме надвор од процесот на селекција и без никакво објаснување.

Пабло Ортега- Со кои средства ви рекоа дека се предомислиле? Кои аргументи ви дадоа?

Јаболкото се откажа- Како што споменавме претходно, тие тоа ни го соопштија по пошта, и ајде да му се јавиме на некој начин ... аргумент, само што тие одлучија во оваа прилика да продолжат со други кандидати, чиј профил е подобро прилагоден на нивниот сегашен потреби.

До денес сè уште чекаме да ни објаснат што е тој профил, и кои се потребите што ги имаат сега, а што ги немаа порано. Откако и испрати на е-поштата неколку е-пошта со барање за објаснувања за тоа што се случило, тој само настојува да одговори на една од нив во која тој, накратко и буквално, ни рече дека разбира што се случило, дека го разбира и дека ќе го земе како област на подобрување за идните прилики. Нешто што згора на тоа звучи како хаос за нас. Оттогаш, со оглед на поплавата од електронски пораки што ги доби, и со оглед на обемот што го зема ова, ние не добивме никакви новости, извинувања или какво било решение од нив.

Пабло Ортега- Колку членови се дел од засегнатата група, Apple Scrapped?

Јаболко отпад- Ние сме група од 15 луѓе што се зголемува многу малку по малку, и иако сите сме сите, не сме сите ние, бидејќи во моментот групата е составена од луѓе кои успеале да контактираат едни со други, свесно дека сме многу повеќе погодени од ова прашање. Но, и покрај фактот дека многумина од нас се познаваа од аспект на различните интервјуа што требаше да ги поминеме, вие ја разменувате вашата е-пошта со сите што ќе ги сретнете за време на процесот на избор, така што за нас беше невозможно во моментот да лоцираме повеќе колегите да можат да направат поголем притисок и да се вклучат во нашата борба.

Пабло Ортега- Дали потпишавте договор за труд? Дали сте се обиделе или размислувале да го тужите Apple?

Јаболко отпад- Во врска со вашето прашање дали сме поднеле приговор или движење пред судовите, како што добро знаете, ние сме свесни за силата на компанијата со која би се соочиле Со оглед на случајот, би било апсурдно да влеземе и да потрошиме пари што ги немаме, да влеземе во судски спор што не само што нема да стигне никаде, туку исто така нема да ни помогне да ја вратиме работата што ја заработивме откако го поминавме целиот процес на избор.

И во случај да преземеме правни активности, како и во многу други, ние не сме ништо повеќе од мравки за нив, затоа размислуваме да искористиме дел од целото слободно време што за жал како невработени го имаме, да го пријавиме случајот на наш начин и да го изложиме јавно, што е единствено што можеме да си го дозволиме, а тоа се печатот и медиуми.

Ние би сакале да биде јасно дека сме апсолутно немаме проблем со Apple, Ако не спротивното. Ние го сакаме јаболкото.

Што се однесува до тоа дали потпишуваме некаков договор. За жал не. Кога мултинационална како „Епл“ се обложува на вас, поминувате низ процес на селекција и му верувате на она што ви го соопштуваат во писмена форма, најмалку што можете да очекувате е да се случи тоа. Ова не е ништо повеќе од симптом дека довербата, лојалноста и транспарентноста не биле меѓусебни. За жал, она што е потпишано е она што вреди, но ... дали би имале недоверба во Apple доколку бевте на наше место? Мислиме дека ова прашање објаснува сè.

Пабло Ортега- Кои мерки сте ги презеле пред ваквото однесување на „Епл“?

Јаболко отпад- Пред да ја достигнеме оваа крајност што бевме принудени да ја поминеме, ја испративме нашата формална жалба, и до меѓународниот регрутер на Apple (Причината за проблемот) по е-пошта, и преку препорачано писмо до сопствените канцеларии на „Епл“ во Калифорнија, за што напишавме писмо на англиски јазик упатено до самиот Тим ​​Кук, без да добиеме решение од кој било од двата споменати начини.

Причината за испраќање на нашата жалба преку заверена пошта до Тим Кук, знаејќи дека тој нема да биде тој што ги чита, не беше никој друг, туку да ја испратиме нашата жалба до надлежно лице и претпоставен од одделот за човечки ресурси.

Пабло Ортега- Која е вашата цел со целото ова движење? Дали сакате да ја вратите позицијата што ви беше гарантирана еден ден?

Јаболко отпад- Ние сакаме да инсистираме, и не сакаме да бидеме досадни, дека причината за нашиот протест немаше да се одржи, ако тоа беше интервју или процес како многу други во кои вашата кандидатура беше одбиена од причина „Х“. Во овој случај, причината е уште поболна, бидејќи станува збор за луѓе кои успешно поминале процес на избор составен од три интервјуа меѓу стотици кандидати, а потоа ве оставаат да лажете.

Како да имате 10-ка селективност за да ја изберете саканата кариера, а кога ќе дојде време тие ќе ви кажат дека не можете да пристапите до таа кариера, бидејќи вашиот труд повеќе не вреди.

Нашата вистинска цел не би била само да се обидеме да ја повратиме нашата позиција, иако сме искрени: сега ние даваме повеќе отколку за изгубени.

Пабло Ортега- Sе дека сте му испратиле писмо на самиот Тим ​​Кук во кое го известувате што се случило и дека го добил. Дали имате некаков официјален одговор од Apple? Дали мислите дека се испитуваат фактите?

Јаболко отпад- Навистина, како што споменавме претходно, му го испративме тоа писмо на Тим Кук и сме свесни дека писмото е предадено рачно на 18 април, без денес да добиеме никаков одговор од него.

Ние не сме свесни, ниту веруваме дека се испитуваат фактите, но имаме индиции дека тие знаат дека сме тука и дека не им се допаѓа. Ние од тука ве предизвикуваме дека ако она што го тврдиме, и со доказите што ги имаме, не е точно, да преземете нешто против нас или даде убедлива верзија на настаните.

До денес, отсуството на тоа покажува дека не може да се брани неодбранливото.

Пабло Ортега - Зошто решивте да останете анонимни? Дали се плашите од одмазда од Apple?

Јаболко отпад- Постојат колеги кои се плашат, други кои губат надеж, други кои веруваат дека ова нема да стигне никаде, и пред се, и во она што сите се согласуваме, е дека она што најмалку би сакале да го видиме, се нашите имиња и презимиња во весник или кој било друг медиум. За она што сакаме да се почитува нашата анонимност.

Ние сме невработени луѓе, секој со различна приказна, а некои со вистински семејни драми со оглед на ситуацијата. Се чувствуваме измамени и напуштени од Apple, но она што не би сакале е да имаме уште потешкотии да најдеме работа или врзуваат крај со крај , затоа што луѓето ги поврзуваат нашите имиња со одење против компанијата што требаше да нè ангажира и покрај тоа што успешно го поминавме процесот на избор, или затоа што не добиваме пари за да ни исплатиме адвокат во евентуална жалба од Apple кон нас.

Apple знае кои сме: ако сакате, можете да нè најдете, или да ни помогнете или заврши нас.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

15 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: AB Internet Networks 2008 SL
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Хозе dijo

  тоа што им го направија на сиромашните вреди!
  Многумина сигурно го имаа и згора на тоа тие не само што можеа да видат дека некоја работа е отфрлена, туку целото свое време го потрошија чекајќи возбудено.
  одвратно Apple!

 2.   Северна плажа 2 dijo

  Не е за омаловажување на лицето кое интервјуира, тоа е жалење од страна на Apple и се надевам дека ќе се оствари, но во трговскиот центар plaza norte 2 нема продавница на Apple ...

 3.   Зелен лимон dijo

  Се однесува на Големиот плоштад 2.

  Многу ми е жал ... Сигурно е тешко што ќе ти кажат дека те вработиле (честитајќи ти за тоа), две години чекање, а потоа ќе ти кажат повеќе.

  Среќно и охрабрување. И ве молам, ако имате еден ден одговор, би сакале да го споделите.

 4.   Ленон dijo

  Мојата солидарност, со овие колеги измамени од APPLE, како корисник уште од првиот iPhone и повеќе други производи на APPLE, се чувствувам измамено, откако купив iPhone 5s за 800 € и дојдов со фабрички недостаток и 15 дена употреба, APPLE има намера да го сменам за саниран НЕ НОВ, го сакам APPLE но тој е последниот ваш производ што го купувам

 5.   Гертруда dijo

  m

 6.   Ману dijo

  Компанијата има совршено право да ги помине филтрите што ги смета за неопходни онолку пати колку што смета ... или со други зборови, Excellence има цена ... (бидејќи славата чини ... и тука ќе започнете да плаќате. .. со пот) или доволно е да помине пред-филтер SupermegaGuay да биде амбасадор на компанијата?

 7.   Зексион dijo

  Добро, ако е кучка тоа што го направија, но ајде, не мора да бидеш јаболко за да се случат овие работи, покрај што чекаше после процес на избор пред 2 години? 2 ГОДИНИ!!! Интересите на компанијата се менуваат со стапка на недели! Тука морам да кажам дека биле малку заблудени, јас ако за една недела не ми се јават, ја игнорирам позицијата и барам нешто друго (и повеќе знаејќи како е панорамата) Како и да е, кои се тие (на Епл) тие кои одлучуваат и ве уверувам со добра рака, дека нема да добијат никаков вид дополнително објаснување од никого. Со среќа на сите

 8.   Луд живот dijo

  Единствената лоша работа е тука што тие ви кажаа дека сте избрани да бидете дел од тимот од Мадрид и тоа не беше случај, за сè друго, Зексион многу добро го објаснува тоа во својот коментар.

 9.   Алехандро Пена dijo

  ЈАБОЛКОТО ОД НЕДИЗВИКОТ. Или што ќе се случи на новото отворање на #Apple во Мадрид ... http://t.co/vjfKOBwq7t
  # Адаптација Културно
  реалност или фикција?

 10.   рестартиран dijo

  Пабло Ортега- Дали потпишавте договор за труд? Дали сте се обиделе или размислувале да го тужите Apple?

  Apple Scrapped- [Навод за виктимизација, дискриминаторски, расистички, фашистички и сè што имало и имало]

  Резиме на сето ова: Тие ви рекоа да, вие не потпишавте НИШТО, затоа, не бевте ангажирани, па затоа, крај на работата.

  Дечко, ова се случува секој ден. Да, тие ве задеваа, но вие сте биле во заблуда мислејќи дека после 2 години без да потпишете ништо, сепак ќе ја имате позицијата во ваши раце. 2 години! Луѓето навистина живеат во световите на Јупи.

  Ох, патем, известување ... Најлошата идеја што може да ја имате. Прво затоа што не одиш никаде и второ затоа што ниту Бог нема да те вработи сега. Овие работи ги водат компании со човечки ресурси кои разменуваат списоци со чума.

  1.    Виликс dijo

   Вие сте свиња без да размислувате за проблемите на другите. Се надеваме дека се гледате себеси во сличен, очаен, со семејство за издржување и со работодавач како игра „сега те вработувам, сега не.“ Тука единствената чума е ти, идиот.

 11.   Рамон dijo

  рестартиран, покажувате многу малку емпатија кон овие луѓе и одредена смрдеа од про-Епл.

  Јас навистина го сакам Apple ... но како можеш да кажеш дека не ти го сториле тоа.

  Патем, не одговарајте разбрани затоа што договорите меѓу двете страни можат да бидат осудени законски дури и „гласно“ од страна на судијата доколку има доволно докази. Сè е побиено.

  Од друга страна, вие докажувате дека сте доста неуки. Со процесите ракува Епл, а не аутсорсинг компании, затоа пазете се од „списоците со чума“, не знам како имате низок морален раст за да ги квалификувате човечките суштества како „измачувани“.

  Не знам што да им кажам на погодените од ова. Само дајте им ја мојата поддршка. Исто така, сакам да ја коментирам Ана Мартинез. Јас не мислам дека коренот на проблемот треба да биде обвинет или персонализиран кај некоја личност, иако можеби нешто е поврзано.
  Верувам дека сите можеме да направиме грешки и дека никој не е совршен. Таа сигурно има и газди кои и наредуваат што да прави, а што не, и дека не сите одлуки доаѓаат од неа. Не сум fanубител на одбрана на членови на компанијата, верувајте ми. Ја разбирам вашата фрустрација како невработена личност што сум, но мое лично мислење е дека не би поставувал повеќе фотографии од Ана Мартинез на социјалните мрежи или да ги персонализирам. Претпоставувам дека не смее да биде многу пријатно. Тоа е многу мислење. Можам да погрешам.

  Прегратка на сите, среќа и што наскоро ќе најдете работа што ви се допаѓа.

 12.   Трејс dijo

  Еден познаник ја поминал истата работа со таа разлика што тие одговориле да, но излегува дека не го повикале на работа или повторно биле контактирани, ниту му се јавил ниту му испратил е-пошта. Тој му напишал на А. и неговиот одговор бил дека зависеа од потребите на продавниците

 13.   Шатоф dijo

  Само што вработија нови луѓе, хахаха, неверојатно.

 14.   Марио dijo

  Шатоф, што мислиш, тие само вработија нови луѓе? Не разбираме што сакаш да кажеш.