iPadOS 14: Сè што треба да знаете

iPadOS 14

Пристигна најочекуваниот ден во годината за многу корисници. WWDC 2020 се одржа вчера преку претходно снимен пренос каде што тимот на Apple објави многу (не сите) од Вести што ќе дојдат од раката на следната верзија на iOS 14, iPadOS 14, tvOS 14, watchOS 7 и macOS Big Sur.

Во оваа статија, ќе се фокусираме на прикажување на сите новости што ќе доаѓаат од раката на iPadOS 14, верзија која, како онаа за iPhone, iOS 14, не ни нуди многу нови функции, но некои од нив се многу интересни Ако сакате да знаете сè што има ново во iPadOS 14, Ве поканувам да продолжите да читате.

Нови и подобрени додатоци

iPadOS 14

Додатоците што моментално се на iPad се токму тоа, тоа се едноставни додатоци едвај ни нудат информации вредни за системот, за апликациите или за она што навистина нè интересира. Со iOS 14, графичките контроли доаѓаат на iPhone, графички контроли кои можеме да ги конфигурираме во различна форма, големина и секој развивач ќе понуди различни модели за да може да го извлече максимумот од нашиот iPad. Засега, графичките контроли на iPad сè уште ќе бидат на десната страна на екранот.

Редизајн на апликацијата Фотографии и датотеки

iPadOS 14

Секоја година, апликацијата Фотографии добива важни новости, нешто логично со оглед на тоа што е една од апликациите што најмногу ја користат корисниците, кога го користите iPhone како главен уред за фотографирање и видео. Апликацијата Фотографии што ќе дојде од раката на iPadOS 14 ни нуди нов режим на мозаик каде што се прикажани нашите снимања.

На овој режим на мозаик, треба да го додадеме новиот кориснички интерфејс, интерфејс кој практично ни нуди ист дизајн што во моментов можеме да го најдеме во апликацијата Фотографии достапно на macOS. Бидејќи естетски е обновена новата верзија на macOS, крстена како Биг Сур, би можеле да кажеме дека денес, апликацијата Фотографии на iPadOS и macOS Биг Сур е практично иста.

Треба да се запомни дека дизајнот што го лансира macOS Big Sur е многу сличен на оној што се најде во iPadOS, дизајн што претпоставува првиот чекор кон лансирање на процесори на АРМ во опсегот на Mac.

iPadOS 14

Друга од апликациите што исто така добија важни новости се Files, апликацијата со која можеме да управуваме со датотеките на единиците за складирање во облакот, на нашиот уред или оној што ги содржи надворешните единици што ги поврзуваме. со iPadOS 14, апликацијата Датотеки ќе ни овозможи да избереме вид на преглед на датотека што сакаме (список, мрежа или колони) и како сакаме да ги организираме датотеките (име, датум, големина, тип или според етикети).

MacOS Spotlight доаѓа на iPad

iPadOS 14

Во центарот на вниманието на macOS не е едноставен пребарувач. Со Spotlight можеме да најдеме од апликации и / или датотеки до информации на Интернет за поимите што ги внесуваме. Оваа фантастична алатка работи и за iPadOS. Благодарение на новиот рефлектор ќе можеме брзо да се фокусираме на наоѓање датотеки, апликации или кој било друг вид на податоци (со еден допир) покажувајќи додека ги пишуваме резултатите најрелевантни и акорди.

Интерфејс за повик

iPadOS 14

Ако сте еден од корисниците кои користат iPad за да одговараат на повици, со iPadOS 14 нема да врескате на небото кога ќе ви се јават затоа што екранот на кој работевте отиде на прошетка. Конечно, по многу години чекање за неа, по добивањето на повик, ќе се прикаже банер на горниот дел од екранот, транспарент што ќе ни овозможи да одговориме на повик или да закачиме директно. Ова се однесува и на повиците што ги примаме на iPhone што се пренесуваат на iPad и на повиците преку Facetime.

Извлечете повеќе од Apple Pencil со Scribble

iPadOS 14

Чкртне е новата опција што доаѓа од раката на iPadOS 14 што ни овозможува да извлечеме повеќе од Apple Pencil. Оваа функција автоматски се грижи за транскрипција на она што го пишуваме во текст препознатлив од системот, што ни овозможува да го користиме Apple Pencil за да напишеме во полето за пребарување, да ја напишеме адресата на веб-страницата што сакаме да ја посетиме ...

Но, исто така, со Scribble, системот автоматски ќе се грижи препознајте ги формите што ги цртаме, за да ни овозможи да ги избереме и да покажеме добро дефиниран цртеж, со прави линии. Оваа функција ни овозможува да цртаме многуаголници, стрели, како и други совршени фигури кога правиме белешки.

Групи за апликацијата Пораки

iPadOS 14

Apple продолжува да го проширува бројот на функции што ни ги нуди преку апликацијата Messages. Во оваа прилика, можноста за креирајте групи за пораки, групи кои исто така можеме да ги персонализираме со слика.

Исто така, тоа ни овозможува одговори директно на соговорник цитирајќи го / неа во одговорот, како што во моментов можеме да направиме и на Телеграм и на WhatsApp. Може да ги споменеме и членовите на групата кога сакаме да им испратиме порака во рамките на истата група.

Не можев да го пропуштам нови Memojis, нови Memojis кои ќе ни овозможат да додадеме нови капи, познатата маска во пост-коронавирусната ера што ја живееме, нови возрасни црти, типови коса, опсези, капи ...

Што има ново на „Мапи на Apple“

iPadOS 14

Иако iPad не е идеален уред за употреба на апликацијата Мапи, овој уред ги добива истите функции што можеме да ги најдеме во iOS 14: велосипедски правци и правци со станици за полнење. Велосипедските правци ни овозможуваат да ги најдеме најдобрите правци за патување низ градот, искористувајќи ги велосипедските ленти од различните градови со оваа достапна функција, функција што нема да биде достапна во моментот на нејзино лансирање во Шпанија.

Друга интересна функција е онаа што ни овозможува да воспоставиме патека за патување, земајќи ги предвид станиците за полнење, така што ќе можеме да патуваме со целосен мир кога ќе одиме на патување и дека никогаш нема да останеме заглавени. „Мапи на Apple“ исто така вклучува низа нови функции во формат на водич, водичи на градот што ќе ни помогне да ги знаеме областите што не можеме да ги пропуштиме и кои додаваат информации за таа област.

Домашна апликација

iPadOS 14

Домашната апликација додава нови предлози за автоматизација засновани врз употребата што обично ја правиме на апликацијата, за да ја направиме многу полесна донесе домашна автоматизација за нас и дека корисниците не треба да трошат толку многу време за да го конфигурираат.

Оваа апликација е малку редизајнирана за да се прикажува горно лево, а резиме на состојбите на нашите уреди, како што е бројот на вклучени светла, ако вратата од куќата е без поминување на бравата, температурата и влажноста ... Исто така, додава функција што ни овозможува да ја менуваме бојата на светлото во зависност од времето на денот во кои сме ние.

Безбедносните камери добија големо засилување минатата година со iOS 13, овозможувајќи им на корисниците бесплатно да ги чуваат своите снимки во облакот. Оваа година, Apple ја проширува својата функционалност со додавање на систем на препознавање на лице, што ни овозможува да добиваме известувања засновани врз луѓето што ги препознавате и способноста активирајте зони на активности, со цел да се намали бројот на известувања до максимум и да се фокусира на она што е важно.

сафари

iPadOS 14

Safari добива вграден преведувач што ни овозможува автоматски да ги преведуваме веб-страниците што ги посетуваме на јазикот на кој е конфигуриран нашиот уред, функција што е достапна во рамките на опциите на веб-страницата и за која е потребен само клик за да се изврши својата работа.

Исто така, додава нова функција што ќе ни овозможи брзо го познаваат типот на тракери кои ги користат веб-страниците што ги посетуваме, за да знаеме во секое време што се случува со нашата приватност кога пристапуваме до таа страница. Исто така, ќе не извести ако користиме слаба лозинка при пристап до веб-услуга.

AirPods

iPadOS 14

Кога ќе ги имаме AirPods поврзани со нашиот iPad, тој ќе не информира за ниво на батерија кога овие се намалуваат на 10%, за да можеме да продолжиме да ги вчитуваме и да бидеме предупредени дека ако продолжиме да ги користиме, тие наскоро ќе престанат да работат. Ако го користиме iPhone со AirPods и започнеме да го користиме iPad, нема да треба да пристапуваме до опциите за конфигурација, бидејќи iPadOS 14 автоматски ќе се погрижи за промена на изворот на аудио во iPad.

Сири ја менува позицијата

iPadOS 14 - Сири

Повикувањето на Сири и зафаќањето на целиот екран од оваа функција никогаш немало смисла. Како и кај iOS 14, и кај iPadOS 14, Siri ќе се појави на едолниот десен агол на екранот, овозможувајќи ни да продолжиме да работиме со iPad сè до моментот во кој го повикавме.

Според Епл, Сири сега е 20 пати побрз пред три години, и да одговориме и да бараме информации во врска со нашите барања. Се надевам дека „ова е она што го најдов на Интернет“ веќе не е вообичаен одговор од виртуелниот асистент на „Епл“.

Друго од најдобрите што доаѓаат од раката на Сири, го наоѓаме во тоа ќе ни овозможи да испраќаме аудио пораки Преку апликацијата Messages, функција што не може да се изврши преку Siri со iOS 13, туку директно од апликацијата Messages.

Други нови функции во iPadOS 14

 • Апликација за клипови. Со клип за апликации, тоа е мал дел од апликацијата што можеме да ја користиме кога и да ни треба и што прави само одредена задача.
 • Продавница за Апликации. Развивачите на апликации дозволуваат претплатите да бидат достапни за сите членови на семејство.
 • Apple Arcade и центар за игри. Со iPadOS 14 ќе можеме да видиме кои се најпопуларните игри меѓу нашите пријатели и да можеме да ги поканиме да уживаат во некои игри.
 • Епл музика. Уживањето во песните на нашата омилена музика на цел екран е една од важните нови одлики на iPadOS.
 • Пошта. Конечно ќе можеме да воспоставиме клиент за пошта, различен од апликацијата за пошта, како и прелистувачот.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: AB Internet Networks 2008 SL
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.