Супер водич за да ја разберете вашата Wi-Fi конекција и да ја поставите на ниво на вашиот iPhone, Mac и други уреди.

Wi-Fi

Ајде да признаеме, освен ако не живеете во голем град или на прилично гужва место, најверојатно не уживате во оптичките влакна во вашиот дом, па дури и ако уживате во тоа, што е уште поверојатно е дека рутерот обезбеден од операторот не е до вашата мрежа, а камоли вашите уреди на Apple.

IOS и Mac уредите ги подобруваа своите чипови за безжична врска генерација по генерација, толку многу што од последната генерација се усогласени најновите стандарди за безжична врскаНие конкретно зборуваме за Wi-Fi конекцијата и опсегот од 5GHz со стандардот 802.11ac.

Wi-Fi

Како што гледаме во овој опис, почнувајќи од iPhone 6 и 6 Plus, започна да се поддржува најсовремениот стандард 802.11ac, сепак ова има трик и тоа е што не се случи сè додека iPhone 6s и 6s Plus (и iPad-и од Air 2) каде што ги претстави MIMO технологија (Повеќе влезен повеќекратен излез) што значително ја подобрува брзината со која може да се достигне преносот на податоци со тоа што има различни антени за испраќање и примање пакети истовремено.

Во принцип, освен ако не живеете во област како онаа што ја опишав претходно, најверојатно вашиот рутер не емитува дури ни во опсег од 5GHz, ова исто така имплицира дека нема да биде компатибилен со стандардот 802.11ac, и затоа многу нема да можете да уживате во најголемата можна брзина на безжиченЗатоа, во оваа статија ја објаснуваме секоја технологија точка по точка и кои точки треба да ги земете предвид при купување рутер.

Што значи тоа за двојната лента? 2'4Ghz или 5GHz

Wi-Fi

Сосема е нормално дека со толку многу броеви и букви комбинирани, и двете 802.11 a / b / g / n / ac, многу MIMO и толку многу GHz Да завршиме во неред и оние кои најмалку разбираат се фрустрираат, но сето ова е поедноставно отколку што изгледа, ќе се обидам да го објаснам едноставно.

Пред да започнеме да зборуваме за достапните опсези и карактеристиките на секоја од нив, мора да знаеме кои се Wi-Fi опсезите. На Wi-Fi опсези Тие се фреквенции на кои испраќачот емитува Wi-Fi бранови што треба да ги прими приемникот, за да се направи врска во опсегот, и испраќачот и приемникот мора да бидат компатибилни со посакуваната лента.

Сигурно ви звучеше кинески, нели? Да земеме пример; Може да се каже дека податоците или пакетите со податоци (информациите што циркулираат низ овие фреквенции, преку нашиот Wi-Fi) се споредливи со авионите и дека различните опсези или фреквенции се споредливи со висината на летот.

Значи, да речеме дека опсегот од 2GHz е висина на летот близу до земјата, а 4GHz е поголема, што значи ова? Многу постари авиони не се способни да летаат на одредена висина (многу релативно стари уреди не се компатибилни со опсегот од 5GHz) затоа мора да летаат пониско ако сакаат да се движат, ова се меша со фактот дека многу летачки компании имаат релативно стари авиони (многу куќи и компании имаат рутери кои работат само во опсегот од 5GHz), ова го прави просторот за долниот лет толку заситен со авиони што е тешко да се лета без несреќи, сепак, посовремените авиони можат да достигнат поголема висина (најмодерен уредите се компатибилни со опсегот од 2GHz) и има многу помалку авиони што летаат таму, ова подразбира дека има многу помалку несреќи, тоа е незаситен воздушен простор во кој авионите имаат свој простор и нели се нервираат едни на други.

Можеби сте биле малку збунети со споредбата со авионите, за да видите дали после тоа е полесно да ја сварите вистинската теорија; Повеќето рутери не се доволно модерни за емитување во опсегот од 5GHz, тоа значи дека во блок може да има тивко (без претерување) 30 рутери кои емитуваат Wi-Fi бранови на фреквенција од 2 GHz и за среќа 4 од нив ќе емитуваат во опсегот од 3GHz (освен ако не живеете во голем град каде што доаѓањето на влакна присили да воспостават посовремени рутери), што се случува тогаш? Па, овие 30 Wi-Fi емитери ќе предизвикаат заситеност во опсегот, ова може да се потврди со вршење скенирање со нашиот лаптоп или паметен телефон и гледање како имаме бесконечна листа на Wi-Fi мрежи на дофат на раката, бидејќи има и такви многу од овие мрежи се мешаат едни со други предизвикувајќи пречки и, во многу случаи, наизменични загуби на сигналот (нестабилност во мрежата).

Токму од оваа причина, опсегот од 5GHz е толку скапоцен, тој е бенд што засега има неколку додатоци, но рутерите не се единствените што емитуваат во опсегот од 2GHz, мобилните телефони и дури и микробранови емитуваат сигнали на оваа фреквенција, тоа значи дека ако ја активирате микробрановата печка, уредите што се близу до него ќе имаат поголеми потешкотии во постигнувањето стабилна врска со рутерот, и ова и покрај фактот што рутерот може да емитува на 11 различни канали на опсегот од 2GHz (може да се каже дека тие се различни висини во воздушниот простор), и покрај тоа и дека нашиот рутер автоматски ги менува каналите за да избегне мешање, ова нема да биде единствениот рутер што го прави тоа, затоа продолжуваме во нив и ние опкружени се со уреди што емитуваат во опсегот од 4GHz.

Од друга страна, групата на 5GHz не само што има поголема стабилност има помалку пречки, но поддржува поголема брзина за пренос на податоци, додека опсегот од 2GHz поддржува максимум 4Mbps во својот најсовремен стандард, опсегот од 450GHz е способен да постигне брзина на пренос од 5Mbps, повеќе од двојно, несомнено е значително подобрување во споредба со другиот опсег со предност да нема проблеми со мешање во микробранова печка или други уреди.

Сепак, не е сè злато, опсегот од 5GHz има многу пократок опсег и има поголеми потешкотии да навлезе во физичките препреки како што е wallидот, може да се каже дека под истите услови, бранот што се емитува во опсегот од 5GHz има 1/3 од опсегот на еден што се емитува во опсегот од 2GHz, што е, дека најчесто препорачано во денешно време е да се користат уреди компатибилни со «Двоен опсег».

Така, предностите и недостатоците на секоја лента се како што следува:

2GHz фреквенција

Предности:

 • Добар опсег.
 • Компатибилен со огромното мнозинство и на старите и на новите уреди.
 • Добра пенетрација на препреки.
 • Нивните антени обично се ефтини.

Недостатоци:

 • Многу мешање, дури и со апарати за домаќинство.
 • Бавна брзина на пренос на податоци.
 • Лоша стабилност.

5GHz фреквенција

Предности:

 • Голема брзина на пренос.
 • Мало мешање, а не влијае на апаратите за домаќинство.
 • Поголем пропусен опсег.
 • Понов стандард.

Недостатоци:

 • Помала пенетрација на физички пречки.
 • Помал обем.
 • Нивните антени обично се поскапи.
 • Компатибилност со релативно нови уреди (на пример, од iPhone 5 или повисок).

Сега е до стандардот за Wi-Fi, 802.11 што?

Wi-Fi

Тука имаме различни стандарди, секој понов од претходниот, со неговите предности и недостатоци, некои понови се компатибилни наназад Со уреди наменети за постари, некои користат опсег од 2GHz, други опсег од 4GHz, а има дури и такви кои ги користат и двете (вторите се нарекуваат Dual Band), има вкупно 5, сите ќе ги разгледаме по хронолошки редослед , од најстара до најмодерна.

802.11

Во 1997 година, Институтот за електротехника и електроника (IEEE на англиски јазик) го создаде првиот стандард за Wi-Fi технологија, ова го доби името 802.11 во однос на групата што го надгледуваше проектот, за жал, овој стандард толку стар што го доби само брзина на пренос на податоци од 2 Mbps, или појасно и за да разберете сите, тоа е еквивалентно на 0 MB / s, бидејќи 25 Mbps е еквивалентно на 1 MB / s, од сите форми што ќе го користиме овој последен начин на мерејќи го за полесно да се навикнете на идејата.

802.11b

Во 1999 година IEEE го прошири стандардот на нов наречен 802.11b, овој нов стандард ја искористи нерегулираната лента од 2GHz постигнувајќи максимална брзина од 4MB / s, нешто слично на повеќето кабелски врски денес. На ден.

Овој стандард претпоставува намалување на трошоците при користење на нерегулиран опсег од 2'4GHz, сепак тоа предизвикува пречки во мобилните телефони, микробрановите уреди или кој било друг уред што ја користи оваа фреквенција, овие пречки може да се избегнат со поставување на Wi-Fi сигналот емитирачка точка на стратешко и високо место.

Предности:

 • Ниска цена.
 • Добар опсег.
 • Пречките лесно може да се избегнат со добро позиционирање на рутерот.

Недостатоци:

 • Најниска брзина.
 • Апаратите за домаќинство можат да го попречуваат сигналот кога користите опсег од 2GHz.

802.11a

Овој стандард беше создаден во исто време со 802.11b, тој беше првиот што ја искористи регулираната лента од 5GHz, но тоа повлече голема цена и го направи не толку популарен како 802.11b.

802.11a беше објавен во деловни средини, неговиот опсег е до 6 MB / s, значителна брзина, и покрај тоа, 75b беше кралот на нашите домови.

Предности:

 • Голема брзина на пренос на податоци (6 MB / s или што е исто, 75 Mbps).
 • Бидејќи опсегот од 5GHz е регулиран опсег, се избегнува заситеноста на истиот од други неовластени уреди.

Недостатоци:

 • Поголеми трошоци.
 • Помал обем.
 • Поголема тешкотија за продирање во препреките.

802.11g

Во 2002 и 2003 година излезе нов стандард наречен 802.11g, тој го комбинираше најдоброто од 802.11b и 802.11a, 802.11g поддржува ширина на опсег до 6MB / s и ја користи фреквенцијата од 75 '2GHz за да се постигне поголем опсег и продирање на препреки, овој стандард е исто така назад компатибилен со 4b, ова подразбира дека уредите дизајнирани за тој постар стандард се компатибилни со новиот без потреба да менуваат ништо.

Предности:

 • Користењето на опсегот од 2GHz обезбедува поголем опсег и пенетрација.
 • Голема брзина до 6 MB / s.
 • Назад компатибилност со 802.11b.

Недостатоци:

 • Цена повисока од 802.11б.
 • Интерференција поради заситеност на опсегот.
 • Мешање со електрични апарати или други уреди.

802.11n

Стандардот 802.11n е познат и под името „Безжичен N“, ова ја подобри брзината или ширината на опсегот на неговите претходници со инкорпорирање на MIMO технологија (повеќекратно влезно повеќекратно излегување на англиски јазик), оваа технологија користи повеќе од една антена за испраќајте и примајте пакети со податоци истовремено, со што се избегнува губење на некои и на крајот се подобрува интензитетот на мрежата.

Во 2009 година беше утврдено дека овој стандард може да достигне брзина на пренос од 37 MB / s. Овој стандард е компатибилен наназад со 5b и го користи нерегулираниот опсег од 802.11GHz.

Предности:

 • Многу голема брзина.
 • Добар опсег.
 • Добра пенетрација на препреки.
 • Поголем интензитет поради употреба на повеќе антени.

Недостатоци:

 • Цената е поголема од претходните стандарди.
 • Мрежите базирани на 802.11g и 802.11b можат да се мешаат во неговиот сигнал.
 • Апарати или други уреди што користат опсег од 2GHz може да предизвикаат пречки.

802.11ac

Ова е најновиот стандард, ја користи истовремената технологија Dual Band и MIMO, достигнува брзина од 162'5MB / s во опсегот од 5GHz и 56'25 MB / s во опсегот 2'4GHz, тој е заден компатибилен со Стандарди 802.11b, g и n.

Предности:

 • Назадната компатибилност со старите стандарди им овозможува на релативно старите уреди да го користат (без да ги уживаат сите свои предности) на овој стандард.
 • Најдобар опсег или брзина на пренос на податоци на двата опсези.
 • Употребата на MIMO технологија овозможува поголем интензитет на мрежата.
 • Има комбинација на брзина, добар опсег и различни степени на пенетрација на пречки и пречки во зависност од опсегот на кој ќе се поврземе (има 2 одделни Wi-Fi, по еден во секоја лента).

Недостатоци:

 • Двоен опсег MIMO подразбира висока цена.
 • На опсегот од 2GHz сè уште влијаат неговите карактеристики на мешање.
 • Опсегот од 5GHz сè уште нема опсег споредлив со оној од 2GHz.

Оформување на светло, рутери за борба

Wi-Fi

El зрачење тоа е технологија која, во суштина, овозможува поефикасно користење на Wi-Fi антени. Рутерите што имаат форма на зрак ќе можат да ја знаат локацијата на уредите поврзани на нивната Wi-Fi мрежа и фокусирајте го сигналот на нив наместо да емитува омни-насочен бран и да чека тој да стигне до клиентот.

Да ви дадам идеја, антената без зрачење би можела да се спореди со сијалица и друга со светлосен ласер, кога сијалицата ќе запали подеднакво сè што ја опкружува, емитувајќи светлина во сите правци, ласерот сепак го концентрира својот зрак светлина точно кон точката кон која се стремиме.

Формата на зракот не е за секого

Оваа технологија беше воведена со стандардот 802.11n, меѓутоа кога IEE го стори тоа, не прецизираше како треба да се применува употребата на оваа технологија со овој стандард, како последица на тоа се појавија мноштво уреди (рутери и приемници) на пазарот со различни методи за употреба на форматирање зраци, недостаток е што овие методи не работеа едни со други, затоа мораше да имате рутер и уред што го спроведуваше истиот метод на формирање на светло за да може да биде компатибилен, во спротивно бидете како мрежа Конвенционален Wi-Fi.

За среќа, IEE не ја направи истата грешка со новиот стандард 802.11ac, сега има упатства што треба да ги следат производителите кои сакаат да ја имплементираат оваа технологија во своите уреди, на овој начин, сите уреди се компатибилни едни со други со користење на истиот метод на формирање на светло.

Предности на светлото

Благодарение на светлото за форматирање, нашиот сигнал го насочуваме кон уредот или уредите што го користат, со што се намалува латентноста и се зголемува опсегот на врската.

Карактеристики на облик на светло

Ги видовме придобивките од оваа технологија и во суштина каква е таа, но има повеќе тајни зад неа, на пример, не сите уреди што го користат стандардот 802.11ac се компатибилни со светлото, генерално, рутерите со високи перформанси се може да ја искористи оваа технологија.

Ниту сите приматели не можат целосно да имаат корист од тоа, за ова мора да има Wi-Fi чип што поддржува MIMOНа пример, iPhone 6 може да прими сигнал од рутер со форма на светло преку стандардот 802.11ac (iPhone 6 или повисок е компатибилен со овој стандард), сепак iPhone 6 не може да покажува кон рутерот, тој мора да испраќа пакети со насока, ова се случува бидејќи iPhone 6 не е способен за „светлооформување“, сепак iPhone 6s или повисок, овие iPhone и iPad Air 2 имаат Wi-Fi чип со MIMO технологија што ви овозможува да ги искористите сите предности на оваа технологија.

NAS (мемориско прикачено меморија)

Wi-Fi

Некои рутери вклучуваат USB порт, други имаат дури и хард диск внатре, овие рутери поддржуваат или вклучуваат функционалност на NAS, ова имплицира дека уред за складирање и користете го од далечина.

На пример, некои рутери со високи перформанси вклучуваат хард диск внатре и ви дозволуваат да правите работи што досега никој не би помислувал на рутер, како што се:

 • Временска машина: Со Mac, мрежниот хард диск може да се конфигурира да дејствува како Time Machine, со што се овозможува Mac да се прави резервна копија на овој хард диск автоматски и без кабли.
 • Далечинско складирање: Овој хард диск можеме да го користиме како далечинско складирање, секако дека брзината на читање / пишување ќе биде ограничена не само од оние на уредот за складирање, туку и од брзината на Wi-Fi или жичената мрежа, сепак можеме да пренесуваме датотеки како што се фотографии или видеа на овој мрежен хард диск и прегледајте ги од кој било друг уред (како што е нашиот паметен телефон или телевизија) без да мора да ги преземате.
 • Менаџер на торенти: Некои рутери дури дозволуваат да имаат менаџер на торент, ова е случај со Xiaomi паметен рутер 2 што ви овозможува да испраќате торенти до рутерот и дека ги презема на вашиот уред за складирање без да работи друга опрема.
 • FTP сервер: Овие уреди за складирање можат да бидат конфигурирани да бидат достапни дури и кога се надвор од дома, сè додека нашиот рутер има интернет-врска, уредот за складирање исто така ќе го има, така што ќе можеме да имаме брза услуга за складирање преку Интернет (одредена од квалитетот договорената врска) за цената што ја сакаме (утврдена од просторот за складирање и цената на уредот) и просторот што го сакаме.

Паметен QoS, можеби најскапоцената одлика

QoS е кратенката за Квалитет на услуга (Квалитет на услугата на шпански јазик), ова е многу важна карактеристика во домовите каде што има различни кориснички профили.

На пример, ако имате член на семејство во куќата што игра онлајн видео игри, друг што обично гледа многу стриминг видео услуги како што се YouTube или Netflix и / или друг што користи торент програми, ќе живеете во ситуација на многу домови во кои врската создава проблеми помеѓу корисниците.

Многу дискусии можат да завршат со вклучување на уред кој вклучува Smart QoS, оваа функционалност може да преземе мерки во врска со ова, како што се приоритет на сообраќајот и / или гарантирање на минимален опсег, така што ќе го разберете подобро, ќе ви објаснам:

Приоритет на сообраќајот:

Si  корисник игра онлајн игра како може да биде Лига на легенди и друг што гледа видеа на YouTube или NetflixОвие двајца корисници ќе воспостават сообраќај преку рутерот, во случај да немаат QoS, овој рутер ќе ги испрати потребните податоци на Интернет како што пристигнува, без редослед на приоритет. Како и да е, ова се две различни активности, играта на Интернет бара ниска латентност, ова значи дека пакетите треба брзо да пристигнат до серверот и да бидат вратени со иста брзина, игра во лигата на легендите со времетраење од 1 час може биде трошок од само 70 MB, сепак, стриминг видеата од YouTube или Netflix не бараат иста латентност, но ширина на опсег и брзина на преземање, овие видеа со HD квалитет можат да генерираат стотици MB или дури 1 или 2 GB потрошувачка за еден час, се две употреби на мрежата за кои се потребни различни потреби.

Со приоритет на сообраќај на рутер со Smart QoS, рутерот знае каква активност е секој и што бара, на овој начин се обезбедува минимална латентност за корисникот што игра (што ќе му овозможи да ги контролира своите карактери во реално време без никаков вид на одложување) и адекватен ширина на опсег и брзина на преземање за корисникот што гледа стриминг видео (кој ќе ужива во видео без прекини и исто така нема да го вознемирува првиот корисник).

Минимална гаранција за ширина на опсег:

Овие ситуации може да се појават со други типови на корисници, како што е корисник кој гледа стриминг видеа и друг што презема торенти, првиот корисник (во случај да нема рутер со Smart QoS) ќе види како нивните видеа не се вчитуваат добро и страдаат од паузи бидејќи вториот корисник го троши целиот опсег при преземање на торентите, ова може да се спореди со патот, колку е поширок патот, толку повеќе автомобили ќе можат да поминат истовремено (ширина на опсег), но без Smart QoS никој не кажува кој автомобил може да помине каде, тоа би било како нерегулиран автопат.

Благодарение на паметниот QoS и неговата гаранција за ширина на опсег, рутерот што ја има оваа функција ќе додели минимален опсег на секој корисник, на овој корисник ќе му биде обезбеден дел од патот така што неговите автомобили (пакети) ќе минуваат низ него без друг корисник да може да ги нападне нивните ленти, на овој начин се обезбедува дека секој може да помине и никој да не ја напаѓа лентата на другиот.

Последни заклучоци

Со овој водич ќе бидете подготвени да ја анализирате ситуацијата во вашиот дом или работно место, да размислите за врската што сте ја договориле, да проверите дали вашиот рутер е доволен, па дури и вашите уреди (дури и ако немате добар рутер за оптички влакна значително подобрете ја вашата врска со подобро извршување задачи како што се емитување на AirPlay, управување со преземања на Torrents, YouTube и сесии на игри на Интернет, така што некои не се мешаат со други или дури и подобрување на опсегот на вашата мрежа до областите на куќата во оние што претходно доаѓаа нејасно )

Може да биде важен детал и при изборот на рутер процесор и RAM меморија инсталирано, знам дека ова може да звучи претерано, но колку подобар процесор има рутерот, толку подобро ќе може да носи одлуки за сообраќајот што поминува низ него, и колку повеќе RAM меморија има, толку повеќе пакети може да складира за да може да испраќајте еден по друг, без корисниците да видат дека нивната врска се забавува.

Прашањето може да стане сложено, сепак не е, клучот е да барате квалитетен рутер по добра цена, не е потребно да купите супер компјутер што управува со врската на вашиот дом, сепак лош рутер може значително да го влоши вашето корисничко искуство.

На Интернет можете да најдете добри рутери кои се компатибилни со најновите стандарди за безжична конекција, имаат NAS или се компатибилни со него, па дури имаат повеќе антени и функцијата Smart QoS, проблемот е што многу рутери од овој стил имаат тенденција да бидат комплицирано за конфигурирањеНекои дури имаат лажни антени кои не се ниту половина од големината на пластиката што ги тера да ги видат (отворајќи им многу антени, всушност, се покажаа помалку од 50% од она што го зафаќаат).

Препорачани рутери

Некои рутери што јас лично ги препорачувам звук:

Рутер Xiaomi

Xiaomi Mi Wifi 2 - 30 € - Најевтиниот NAS-компатибилен 802.11ac MIMO рутер за Wi-Fi рутер, инспириран од Magic Trackpad на Apple, ќе ја воодушеви секоја домашна врска. Сите рутери на Xiaomi вклучуваат апликација за iOS и Android и едноставен интерфејс.

AirPort

AirPort Express - 109 € - најевтиниот рутер на Apple, и покрај тоа што има повеќе застарени функции од оние на Xiamo Mi Wifi 2, има луѓе кои не се подготвени да купат брендови како Xiaomi, овој пат имаме рутер компатибилен со стандардот 802.11n, доволен за многу домови, без компатибилност со НАС.

Рутер Xiaomi

Xiaomi паметен рутер 1 (1TB) - 124 € - Првата генерација на напредниот рутер на Xiaomi, прва на списокот што вклучува NAS по дифолт, има слот на дното за поврзување на хард диск (вклучува 1TB) и е компатибилен со форматирање на светло, стандардот 802.11ac и SmartQoS.

Рутер Xiaomi

Xiaomi паметен рутер 2 (1TB) - 150 € - Понапреден од претходниот (најдобар според мене) и со вграден NAS 1TB, овој рутер е компатибилен со стандардот 802.11ac, технологија за формирање на светло, менаџер на порој, Smart QoS, автоматски бекап и многу повеќе ...

AirPort

Аеродром Екстремни - 219 € - Најнапредниот рутер NAS (не-вграден) компатибилен рутер, компатибилен со стандардот 802.11ac, со форма на светло, има вкупно 6 антени во 3X3 MIMO систем (3 за 2GHz и 4 за 3GHz), USB 5 порта и апликација за паметен телефон.

AirPort

Екстремно временска капсула AirPort (2TB) - 329 € - во суштина, тоа е AirPort Extreme со вграден хард диск од 2TB што ќе ви овозможи да направите локална временска машина преку вашата Wi-Fi мрежа, за да можете да направите автоматски бекап на вашиот Mac лесно и без кабли .

Рутер Xiaomi

Xiaomi паметен рутер 2 (6TB) - 539 € - истиот рутер Xiaomi во својата 6TB верзија, за најсложените и кои бараат да бидат домаќини на сите свои видеа, филмови, фотографии, резервни копии и други на овој рутер.

#Забелешка: Сите рутери на Xiaomi имаат софтвер заснован на OpenWRT, верзија на Linux за рутери. Постои апликација наречена Мојот Wi-Fi во AppStore и Google Play што се користи за нивно конфигурирање од нашиот паметен телефон или таблет и е достапен на англиски јазик (за Android има шпанска верзија преведена од заедницата во форумот MIUI), веб-интерфејсот на овие рутери е достапен само во Кинески И покрај тоа, ако му пристапиме од прелистувачот Google Chrome, можеме совршено да го преведеме на шпански јазик.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

15 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Еми dijo

  многу добра информативна и квалитетна статија, но се поставува прашање: со уредите iOS, можев да ја знам само брзината на мојата Wi-Fi конекција, со апликацијата Air за рутерите на Apple. Дали има некој начин да се знае брзината на Wi-Fi конекцијата, со рутерите што немаат одредена апликација? Многу благодарам

  1.    Хуан Колила dijo

   Се плашам дека единственото нешто што можете да направите е да пребарувате на Интернет за моделот рутер за кој сакате да дознаете, понекогаш се појавува во веб-конфигурацијата, но понекогаш не, и во тие ситуации нема начин да се знае сигурно посигурен отколку да барате веб-страница на производителот или други што даваат информации за уредот ... Затоа што разбирам дека мислите да го дознаете стандардот што го користи.

   1.    еми dijo

    благодарам, не мислам на стандардот, бидејќи знам дека и рутерот и мојот iPhone се a. Ц., и јас се поврзувам со групата со пет гигахерци. Она што се случува е дека пред да го користам AirPort extreme, и преку апликацијата AirPort можев да ги видам сите Wi-Fi конекции со рутерот, и брзините во мегабајти во секунда Факт е дека jazztel ми даде нов рутер, од стандард 802.11 до C, но немам начин да ја потврдам брзината на врската Wi-Fi помеѓу iPhone и рутерот, па затоа прашував дали знаете некоја апликација што ми ја кажува брзината на врската помеѓу рутерот и iPhone. многу благодарам

    1.    Хозе Луис dijo

     Можеби ќе кажам глупо, но ... дали не можевте да го поврзете крајниот аеродром по рутерот Jazztel? Ова може да ви ги даде услугите што ги имавте со AirPort, нели? Можете дури да го поврзете AirPort на друга точка подалеку од куќата каде би пристигнал кабел и со тоа ќе се зголеми опсегот на Wi-Fi околу куќата, нели?
     Се разбира, не знам дали рутер би „гасел“ друг и би се глупирале.

     1.    Еми dijo

      добро, AirPort кој веќе го немам, тоа би можело да биде решение како ова и никогаш нема да можам да ја измерам вистинската брзина на мојата Wi-Fi конекција. Haveе морам да поврзам компјутер Виндоус со рутерот за да ми ја даде вистинската брзина на мојата Wi-Fi конекција.

 2.   SerraCop dijo

  Брутален пријател, добра статија.

  1.    Хуан Колила dijo

   Ви благодарам многу 😉 се надевам дека ви послужи!

  2.    Хозе Луис dijo

   Можеби ќе кажам глупо, но ... дали не можевте да го поврзете крајниот аеродром по рутерот Jazztel? Ова може да ви ги даде услугите што ги имавте со AirPort, нели? Можете дури да го поврзете AirPort на друга точка подалеку од куќата каде би пристигнал кабел и со тоа ќе се зголеми опсегот на Wi-Fi околу куќата, нели?

   Секако, не знам дали еден рутер би „гасел“ друг и би се глупирале.

 3.   ДаниелЦип dijo

  Ви благодариме за овој напис. Комплетен и многу јасен. Поздрав

 4.   Дамјан dijo

  Колку добра статија, како и да критикувате повеќе од една статија на оваа страница, добро е да се каже кога се одлични. Ти честитам брат одлична работа. Поздрав

 5.   Педро Руиз dijo

  Одличен преглед на темата. Треба да го објавите во списание за високо влијание бидејќи е навистина многу комплетно. Поздрав од Мексико.

 6.   Pepito dijo

  Одлично, еден напис со таков квалитет беше пропуштен на оваа веб-страница

 7.   Диего Вила dijo

  Тема што изгледа комплицирана, ја објаснувате со јаболка и е јасна, благодарам, добра статија

 8.   Серхио Круз dijo

  Одличен напис. Ви благодарам многу за вашето време и споделување.

 9.   Франциско dijo

  Конечно, некој објаснува нешто комплицирано на едноставен начин, но со строгост и длабочина. Ме извади од многу сомнежи. Вие сте наставник. Честитки