iOS 16.2 akan mengehadkan penggunaan AirDrop dengan ketibaan "Semua orang selama 10 minit"

AirDrop mengubah suai strukturnya dalam iOS 16.2

Hampir versi terakhir iOS 16.2 dan iPadOS 16.2 kini tersedia kepada pembangun. Ini bermakna tidak lama lagi kami akan mempunyai versi baharu ini di kalangan kami yang akan membolehkan kami menggunakan semua cirinya seperti apl Freeform, widget baharu atau pengoptimuman Aktiviti Langsung, terutamanya pada iPhone 14 Pro. Apple telah memperkenalkan baru juga dalam Calon Lepaskan. Salah satunya ialah had penggunaan teknologi AirDrop dengan penghapusan pilihan untuk tersedia kepada pengguna "Semua". Pilihan ini digantikan dengan "Semua orang selama 10 minit", seperti yang diperkenalkan oleh Apple dalam iOS 16.1.1 di China dan berjanji untuk melakukannya pada awal 2023.

Apple berusaha untuk melindungi privasi pengguna dengan mengehadkan AirDrop dalam iOS 16.2

AirDrop telah berubah selama-lamanya. Malah, ia mula berubah beberapa minggu lalu dengan keluaran iOS 16.1.1 di China. Apple dimaklumkan bahawa penduduk China menggunakan AirDrop untuk berkongsi kandungan terhadap Xi Jinping, Presiden Republik China dan kerajaan China. Adalah dipercayai bahawa dinamik ini membawa kepada permintaan kerajaan sendiri kepada Apple untuk mengubah suai teknologi untuk mengelakkan jenis tindakan ini terhadap rejim.

Perubahan kepada AirDrop datang dalam iOS 16.1.1 dan juga membuat iOS 2 beta 16.2. Akhirnya, reka bentuk semula AirDrop akan tiba dalam iOS 16.2 dan iPadOS 16.2. Walaupun Apple mengumumkan bahawa perubahan ini akan tiba secara global pada awal tahun 2023, nampaknya masa telah berlalu dan kita akan melihatnya dengan pelancaran kemas kini ini yang akan berlangsung sepanjang bulan Disember.

AirDrop
artikel berkaitan:
Apple merancang untuk membuat perubahan pada AirDrop untuk mengelakkan spam

Pengubahsuaian ini hanya meninggalkan tiga pilihan untuk dipilih dalam menu AirDrop:

  • Penerimaan dilumpuhkan: kami tidak boleh menghantar atau menerima item
  • Hanya kenalan: kami hanya boleh menerima item daripada kenalan kami
  • Semua orang selama 10 minit: semua orang boleh menghantar item kepada kami selama 10 minit

Jika kami telah memilih "Semua orang selama 10 minit", Apabila 10 minit itu berlalu, pilihan akan bertukar secara automatik kepada "Only contacts". Pengubahsuaian ini, seperti yang telah kami katakan, akan datang ke iOS 16.2 dan iPadOS 16.2 sepanjang bulan Disember.

Ingat bahawa sebelum pilihan terakhir ini muncul, kami mempunyai pilihan untuk "Semua orang" untuk mengeringkan. Pilihan ini dibenarkan sentiasa diaktifkan untuk menerima apa-apa jenis elemen daripada mana-mana pengguna. Ini, pada akhirnya, adalah pelanggaran privasi kerana pengguna boleh menerima foto atau fail yang tidak diingini walaupun dia boleh menolaknya melalui antara muka, tetapi ia tidak selesa.


Kandungan artikel mematuhi prinsip kami etika editorial. Untuk melaporkan ralat, klik di sini.

Menjadi yang pertama untuk komen

Tinggalkan komen anda

Alamat email anda tidak akan disiarkan. Ruangan yang diperlukan ditanda dengan *

*

*

  1. Bertanggungjawab untuk data: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Tujuan data: Mengendalikan SPAM, pengurusan komen.
  3. Perundangan: Persetujuan anda
  4. Komunikasi data: Data tidak akan disampaikan kepada pihak ketiga kecuali dengan kewajiban hukum.
  5. Penyimpanan data: Pangkalan data yang dihoskan oleh Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Pada bila-bila masa anda boleh menghadkan, memulihkan dan menghapus maklumat anda.