Mapy Google pozwolą Ci udostępniać swoją lokalizację kontaktom

Ikona map Google

Jeśli należysz do tego typu użytkowników, którzy lubią dzielić się ze znajomymi dokładnymi miejscami, które odwiedzają lub konkretną lokalizacją, w której się znajdują, aby znacznie łatwiej było im do Ciebie dotrzeć, a także jesteś zwykłym użytkownikiem map aplikacja Google na iOS, więc masz szczęście Mapy Google pozwolą nam udostępniać nasze lokalizacje geograficzne z naszymi przyjaciółmi, rodziną i ogólnie z kontaktami, a także, oczywiście, z gigantycznym Google.

Udostępnianie lokalizacji jest jedną z funkcji najbardziej pożądanych przez wielu użytkowników serwisu i dodaje do całej serii nowości że Google Maps integruje się ze swoim serwisem mapowym od początku 2017 roku, aby znacznie ułatwić dotarcie w wybrane miejsce. Te nowe funkcje obejmują integrację Ubera, dostępność miejsc parkingowych, zapisane miejsca. A teraz dodatkowo możesz poinformować znajomych, gdzie jesteś.

Możesz poinformować znajomych, gdzie dokładnie jesteś

W artykule zatytułowanym „Udostępniaj swoje podróże i lokalizację w czasie rzeczywistym z Map Google”, opublikowanym kilka dni temu na blogu Google, firma ogłoszenie ciekawa i długo wyczekiwana nowość: wprowadzenie szeregu funkcji w aplikacji Google Maps, które pozwolą jej użytkownikom udostępniać swoją lokalizację i postępy w podróżach z przyjaciółmi i rodziną bez konieczności opuszczania samej aplikacjin.

Ta nowość będzie obecna w wersji Google Maps dla Androida i iOS Dzięki niemu za pomocą kilku kliknięć będą w stanie znacznie dokładniej powiadomić Twoje kontakty, że spóźnisz się na stronę lub po prostu udostępnisz, gdzie jesteś dla przyjemności.

Możesz wybrać, komu i do kiedy chcesz udostępniać swoją lokalizację

Jak widać w najlepszej animacji dostarczonej przez Google, korzystanie z tej nowej funkcji Map Google będzie bardzo proste. Aby udostępnić naszą lokalizację znajomym lub rodzinie, wystarczy otworzyć menu boczne lub dotknąć niebieskiego punktu na mapie (który wskazuje, gdzie aktualnie się znajdujemy), aby wywołać nową opcję udostępniania lokalizacji. Po otwarciu tej nowej opcji użytkownik będzie mógł wybierz, komu chcesz udostępniać i jak długo ta osoba lub osoby mają mieć dostęp do Twojej lokalizacji.

Użytkownicy mogą udostępniać swoją lokalizację każdemu, kogo przechowują w swoich kontaktach, lub generować łącze, które można wysłać za pośrednictwem innej aplikacji społecznościowej.

Z drugiej strony, gdy wybrane osoby klikną w otrzymany link, będą mogły zobaczyć konkretną lokalizację użytkownika w Google Maps, podczas gdy ten użytkownik, który udostępni swoją lokalizację, zobaczy ikona na kompasie na Twojej własnej mapie informująca, że ​​jesteś obserwowany.

Ponadto, nawet jeśli ustawiłeś limit czasu na udostępnianie swojej lokalizacji, użytkownik może zatrzymać się w dowolnym momencie.

Udostępniaj swoje podróże

Również postępy w podróży można udostępniać na Google Maps ludzie będą wiedzieć, kiedy masz zamiar przybyć. Aby to zrobić, wystarczy dotknąć strzałki po prawej stronie wskazówek dotyczących trasy u dołu ekranu i wybrać opcję udostępniania postępów w podróży. Po wybraniu odbiorców będą mogli zobaczyć, gdzie jest użytkownik, kiedy spodziewany jest jego przyjazd, oraz śledzić ich postępy. Wymiana zakończy się automatycznie, gdy dotrzesz do celu.

Nowe funkcje, które firma Google zaimplementowała w Mapach Google na iOS i Androida, zostaną wprowadzone „wkrótce” w witrynie Mapy Google i w aplikacjach dla użytkowników na całym świecie.

Co myślisz o udostępnianiu swojej lokalizacji i jak Google wdrożył tę nowość?

 

 


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

4 komentarzy, zostaw swoje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.

  1.   Przedsiębiorstwo powiedział

    Dla mnie jest to coś ciekawego na podróż, ale nie mam takiej opcji, program jest aktualizowany, ale nie ma nic do udostępnienia.

    1.    Margarita powiedział

      więc w mojej celi dzieje się to samo…

  2.   Tai powiedział

    Dzisiaj 28 o 3:2017 NIE MA opcji udostępniania lokalizacji w Mapach Google, JEDNAK w Google + opcja lokalizacji usunęła twoich znajomych I NIE POZWALA tego umieścić.

  3.   Margarita powiedział

    Zgadza się, w mojej celi dzieje się to samo, dzielenie się nigdzie nie wychodzi….