iOS 9.3 ostrzega Cię, jeśli szef monitoruje Twój iPhone

beta-ios-9.3

Bezpieczeństwo i prywatność, czyli to, co Apple stara się zrobić z najnowszymi aktualizacjami swojej usługi mobilnej iOS, jednak klarowność w obliczu tych ograniczeń lub obserwacji była również regularnie obecna, na przykład Apple nie ma problemu z powiadomieniem Cię, że lokalizacje Częste są dostępne w systemie i umożliwia ich wyłączenie w ustawieniach prywatności. Niedawno rozmawialiśmy o tym, że szefowie i firmy mogą jednocześnie ograniczyć sposób, w jaki ich pracownicy korzystają z firmowych telefonów iPhone. Korzystają z systemu iOS 9.3, aby ostrzec Cię, jeśli szef monitoruje Twój iPhone.

Użytkownik Reddit był odkrywcą tego nowego powiadomienia i udostępnił go 9to5Mac abyśmy wszyscy wiedzieli o tej nowej funkcji. Kiedy iPhone jest monitorowany przez Twoją firmę, w aplikacji ustawień znajdziemy komunikat w języku angielskim: «Ten iPhone jest zarządzany przez Twoją organizację„Nie wiemy, jakie będzie tłumaczenie na hiszpański, ponieważ jeszcze tego nie zrobili, ale nie spodziewamy się, że będzie to coś zbyt różnego od„ Ten iPhone jest monitorowany przez Twoją firmę ”.

Dzięki iOS 9.3 Apple dąży do maksymalnej przejrzystości z użytkownikiem, niezależnie od tego, czy jest właścicielem iPhone'a, czy po prostu odpowiada za jego użytkowanie. Teraz strona „o…” wewnątrz sekcji ustawień pokaże ten komunikat, jeśli nasz iPhone jest konfigurowany przez firmę:

Ten iPhone jest monitorowany. XXXXXXX może monitorować ruch internetowy i lokalizować to urządzenie.

Apple zwraca się w stronę biznesu i edukacji, zakładamy, że to jedna z zalet sojuszu z IBM, którzy są już specjalistami w miejscu pracy. Bezpieczeństwo i prywatność użytkowników jest dziś raczej prostytuowaną cechą, ale dopóki istnieją takie firmy, nadal będzie trochę nadziei.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

2 komentarzy, zostaw swoje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: Miguel Ángel Gatón
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.

  1.   Mateusz powiedział

    To już istniało od iOS6. Nazywa się to „trybem nadzorowanym”. Można to osiągnąć za pomocą konfiguratora Apple lub programu DEP

    http://www.enterpriseios.com/wiki/Supervision

    W żadnym wypadku nie jest to „monitorowane”. Jedyne, co robi ten tryb, to zapewnia firmom dodatkowe funkcje (na przykład: umieść firmową tapetę, przestaw iPada w tryb „Pojedyncza APLIKACJA” (dla wystawcy) i przede wszystkim - moim zdaniem - najważniejsze dezaktywować Znajdź mój iPad na wypadek, gdyby użytkownik opuścił firmę i jej nie dezaktywował).

    Użytkownik końcowy zawsze ma ostatnie słowo w kwestii korzystania z usług lokalizacyjnych.

  2.   Tomas powiedział

    Umożliwili podgląd w sklepie z aplikacjami za pomocą forcetouch, a iOS synchronizuje sieci Wi-Fi zapisane na iPhonie z Macbookiem