Jak działa udostępniona biblioteka zdjęć w systemie iOS 16

iOS 16 zawiera nowość, na którą czekaliśmy od dawna: Udostępnioną bibliotekę zdjęć. Teraz możemy udostępniać wszystkie nasze zdjęcia innym osobomi wszyscy mogą dodawać lub usuwać. Tak to jest ustawione i tak to działa.

Skonfiguruj wspólną bibliotekę zdjęć

Aby skonfigurować udostępnioną bibliotekę zdjęć, której potrzebujesz zaktualizować do iOS 16.1 na iPhonie lub iPadOS 16 na iPadzie. Osoby, którym udostępniasz swoją bibliotekę, również będą musiały zostać zaktualizowane do tych wersji. W przypadku macOS potrzebujesz zostać zaktualizowany do systemu macOS Ventura. Kolejnym wymogiem jest to zsynchronizuj zdjęcia z iCloud. Nie będziesz mógł udostępniać swojej biblioteki, jeśli Twoje zdjęcia nie są przechowywane w chmurze Apple. Jeśli chcesz skorzystać z tej funkcjonalności, a nie masz wystarczająco dużo miejsca w iCloud, będziesz musiał powiększyć przestrzeń, płacąc za 50 GB, 200 GB lub 2 TB i synchronizując swoje zdjęcia. Po przesłaniu ich do iCloud możesz skorzystać z opcji Udostępniona biblioteka zdjęć.

Ustawienia udostępnionej biblioteki zdjęć

Na iPhonie lub iPadzie uzyskaj dostęp do ustawień urządzenia, dotknij swojego konta i uzyskaj dostęp do iCloud> Zdjęcia. U dołu ekranu znajdziesz opcję Udostępniona biblioteka zdjęć. Tam możesz go aktywować i skonfigurować, kto ma mieć do niego dostęp. Możesz udostępnić go łącznie maksymalnie 6 osobom. Na komputerze Mac musisz uzyskać dostęp do tego samego menu w ustawieniach aplikacji Zdjęcia, w zakładce „Udostępniona biblioteka zdjęć”.

Jak działa wspólna biblioteka zdjęć

Możesz udostępnić bibliotekę zdjęć pięciu innym osobom w sumie sześć osób z dostępem do tej biblioteki zdjęć. Każdy, kto ma dostęp, będzie mógł dodawać, usuwać i edytować zdjęcia. To, które zdjęcia udostępnisz, zależy od Ciebie, może to być od wszystkich Twoich zdjęć do tylko kilku, to Twoja decyzja podczas konfigurowania udostępnionej biblioteki zdjęć. Oczywiście pamiętaj, że możesz mieć tylko jeden. Zdjęcia, które udostępniasz, zajmują tylko miejsce na koncie iCloud organizatora z biblioteki zdjęć

Udostępniona biblioteka zdjęć iOS 16

Po udostępnieniu biblioteki zdjęć możesz przełączać w aplikacji Zdjęcia, czy chcesz zobaczyć swoją bibliotekę osobistą, czy udostępnioną. Możesz kontynuować dodawanie zdjęć do udostępnionego, jeśli chcesz, możesz nawet zrobić to automatycznie, jeśli wolisz. Ustawienia tej funkcji znajdują się w Ustawieniach iPhone'a i iPada, w sekcji poświęconej aplikacji Zdjęcia. Możesz także wybrać w aparacie, gdzie chcesz zapisywać zdjęcia, które zamierzasz zrobić, do którego należy kliknąć ikonę znajdującą się u góry ekranu z sylwetkami ludzi. jeśli jest aktywna na żółto, zdjęcia trafią do udostępnionej biblioteki zdjęć, jeśli są przekreślone na czarno-biało, trafią do biblioteki osobistej. W aplikacji Zdjęcia możesz także przenosić obrazy z jednej biblioteki zdjęć do drugiej, przytrzymując zdjęcie, aby wyświetlić menu kontekstowe.

Apple TV i iCloud.com

Przez cały czas rozmawialiśmy o iPhonie, iPadzie i Macu, ale co z Apple TV i iCloud w Internecie?Chociaż nie możesz skonfigurować żadnej z tych funkcji na Apple TV lub iCloud w Internecie, możesz. możesz zobaczyć zdjęcia z udostępnionej biblioteki zdjęć.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.