Jak wyłączyć oceny w aplikacji na iPhonie i iPadzie

 

Firma Apple promuje metodę, która zachęca więcej użytkowników do pozostawiania recenzji na temat używanych aplikacji. Problem polega na tym, jak „ciężkie” może być wyjście z aplikacji i przejście do sklepu iOS App Store, aby indywidualnie ocenić używaną aplikację. Dlatego Apple integruje system oceniania w aplikacji, który pozwoli nam pozostawić oceny dotyczące aplikacji, z których korzystamy, bezpośrednio z niego, za pośrednictwem wyskakującego okienka. Pokażemy Ci, jak wyłączyć funkcję oceny w aplikacji na iPhonie lub iPadzie.

Przede wszystkim musimy wspomnieć, że ta funkcja jest nadal w fazie Beta i była testowana od iOS 10.3 Beta 1. Interfejs API o nazwie SKStoreReviewController jest dostępny na stronie deweloperskiej firmy z Cupertinopomimo tego, że nie mamy potwierdzonej daty jego oficjalnej premiery na całym świecie. Ślady wyglądu można było zobaczyć w iOS App Store w Stanach Zjednoczonych, ale nic w języku hiszpańskim.

Jeśli jednak jesteś użytkownikiem wersji beta lub zaczniesz widzieć tego typu wyskakujące okienko, pokażemy Ci, jak je dezaktywować. W tym celu wykonamy następujące kroki: Wejdziemy do aplikacji Ustawienia iOS, przejdziemy do sekcji iTunes Store i App Store i wejdziemy. Spośród wszystkich wyświetlonych opcji pojawi się połączenie Recenzje w aplikacji z odpowiednim przełącznikiem.

 

Będziemy musieli tylko dezaktywować tę funkcję, a aplikacje nie będą prosić nas o ponowne wystawienie recenzji. Niemniej jednak, Apple ostrzegł programistów, że ograniczy tego typu powiadomienia, aby nie stały się irytujące na ekranie. Być może tego typu system recenzji przyczynia się w dłuższej perspektywie do poprawy jakości iOS App Store.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.