Kështu iPhone ka evoluar nga 1 në 11

Evolucioni i modeleve të iPhone

Që nga lansimi i iPhone-it të parë në 2007, Apple ka lansuar një gjeneratë të re të iPhone në vitet e njëpasnjëshme, deri më sot iPhone 11. Nëse doni të dini si ka evoluar diapazoni i iPhone nga gjenerata e parë deri tek e fundit ju ftoj të vazhdoni të lexoni.

Por së pari, pak histori nuk dhemb kurrë, pak histori ku ju themi se çfarë ishte telefoni i parë pa tel i cili ishte prodhuar dhe i cili ishte telefoni i parë celular që tregtohet zyrtarisht në të gjithë botën.

Telefoni i parë pa tel, i cili mund të quhet i lëvizshëm (megjithëse vëllimi i tij do të ishte një përkufizim i pasaktë) nuk është një shpikje e fundit. Telefoni i parë që quhet pa tel lindi në fillim të viteve 20-të në shekullin e kaluar nga duart e WW Macfarlane.

Burime të tjera pohojnë se ishte Alexander Graham Bell, shpikësi i telefonit, i cili po eksperimentonte në fund të viteve 1800, por që braktisi idenë duke mos gjetur përdorim praktik. Para se celularët të bëheshin të njohura në treg, telefon fiks pa tel na ofroi një ndjenjë shumë të ngjashme, por të kufizuar në një mjedis ku kishte mbulim.

Telefonat pa kabëll janë asgjë më shumë sesa një pajisje radio që lidhet pa tel me një bazë, e cila nga ana tjetër është e lidhur me rrjetin telefonik. Kompania Siemens u përqëndrua në zhvillimin e telefonave pa tel në 1938, një zhvillim që u ndërpre përkohësisht nga Lufta e Dytë Botërore, duke qenë Ericofon telefoni i parë pa tel.

Telefoni i parë celular

Nëse flasim për telefoninë mobile, duhet të flasim për Motorola, e cila në 1973 prezantoi celularin e parë dore (kjo është e rëndësishme) megjithëse nuk ishte në dispozicion komerciale deri në vitet '80. Sidoqoftë, rrjeti i nevojshëm për të funksionuar telefonat e parë celularë u krijua në Japoni në 1979, duke arritur disa vende Evropiane disa vjet më vonë.

Në vitet 80, rrjeti celular ishte analog (1G) Brezi i dytë (2G) arriti në 1991 dhe u bë standardi GSM. Në vitin 2001 erdhi gjenerata e tretë (3G). Në vitin 2009, fillimi i rrjeteve 4G filloi të merrte formë, për të akomoduar përmbajtjen multimediale gjithnjë e më të zakonshme. Që nga viti 2018 po flasim për gjeneratën e pestë (5G) një gjeneratë e re që përqendrohet në uljen e kohës së përgjigjes përveç përmirësimit të shpejtësive të transmetimit kryesisht.

Historia e iPhone

Prezantimi i parë i iPhone

Me prezantimin e iPhone të parë në 2007, gjithçka ndryshoi. Ndërsa është e vërtetë që deri më tani kishte manaferra dhe PDA I menaxhuar nga Windows Mobile, iPhone lejoi që shfletimi i Internetit, thirrjet, mesazhet me tekst, email, riprodhimi i muzikës ... të integrohen në një pajisje të vetme.

iPhone

iphone 1 origjinal

IPhone origjinal nuk përfshinte ndonjë mbiemër sikur të kishin pjesa tjetër e terminaleve që Apple ka lëshuar në treg që prej asaj kohe. Ky terminal u prezantua zyrtarisht në janar 2007, duke dalë në treg në qershor të po këtij viti.

IPhone i parë kishte një Ekran 3,5 inç LCD me një rezolucion prej 320 x 480, në ngjyrë të zezë dhe me një kapacitet prej 4, 8 dhe 16 GB hapësirë ​​ruajtëse (këto dy të fundit arritën në 2008). Ai doli në treg me iOS 1.0 dhe u azhurnua në iOS 3.1.3. Ajo u menaxhua nga procesor samsung ARM 1176JZ (F) -SA 620 MHz, 128 MB RAM dhe arkitektura 32-bit.

iPhone 3G

iphone 3g

Brezi i dytë i iPhone ishte iPhone 3G, një model që u prezantua në qershor 2008, duke arritur një muaj më vonë në treg. Ishte në dispozicion në ngjyrat bardh e zi, ajo integroi një ekran 3,5 inç me rezolucion 320 x 480 LCD dhe me dy versione hapësire: 8 dhe 16 GB (modeli i bardhë ishte i disponueshëm vetëm në këtë kapacitet).

Procesori i përdorur në iPhone 3G ishte njësoj si në gjeneratën e parë të iPhone, Samsung ARM 1176JZ (F) -S në 620 MHz, 128 MB RAM dhe arkitekturë 32-bit. Ai doli në treg me iOS 2.0 dhe u azhurnua në iOS 4.2.1

iPhone 3GS

iphone 3gs

Në qershor 2009 Apple prezantoi iPhone 3GS, një model që vazhdoi të përdorte të njëjtën ekran dhe rezolucion si iPhone origjinal. Diferencimi kryesor me iPhone 3G, e gjejmë në atë që ky model ka përfshirë një sistemi i fokusit automatik në kamera dhe procesorin që menaxhoi pajisjen.

Ajo doli në treg me ngjyra bardh e zi dhe kapacitetet prej 8, 16 dhe 32 GB. Ekrani ishte 3,5 inç me rezolucion 320 x 480 tip LCD, procesor ishte një Samsung ARM Cortex-A8 në 833 MHz, 256 MB RAM dhe arkitekturë 32-bit. Ai doli në treg me iOS 3.0 dhe u azhurnua në iOS 6.1.6.

iPhone 4

4 iphone

IPhone 4 u prezantua zyrtarisht në qershor 2010, ai doli në treg me ngjyra të zeza dhe të bardha dhe me hapësirë ​​prej 8, 16 dhe 32 GB. Teknologjia e ekranit evoluoi nga LCD e thatë në thirrje Display Retinë, rezolucioni i së cilës arrin 960 x 640 piksel me një madhësi të ekranit 3,5 inç.

IPhone 4 menaxhohej nga procesori i parë i dizenjuar nga Apple me arkitekturë ARM, një procesor që funksiononte në 800 MHz dhe shoqërohej nga 512 MB RAM dhe arkitekturë 32-bit. Erdhi me iOS 4.0 dhe u azhurnua në iOS 7.1.2.

4s iPhone

4s iPhone

IPhone 4s u prezantua zyrtarisht në janar 2011, me kapacitete prej 8, 16 dhe 32 GB dhe ngjyra bardh e zi. Ekrani ishte ekran Retina me 3,5 inç dhe rezolucion 960 x 640, duke qenë iPhone i parë në miratojë teknologjinë AirPlay dhe asistenti virtual Siri.

Procesori që menaxhoi ekipin ishte A5, një procesor që funksiononte me 800 MHz, inkorporuar 2 bërthama, 512 MB RAM dhe arkitekturë 32-bit. Ai doli në treg me iOS 5.0 dhe u azhurnua në iOS 9.3.6.

iPhone 5

iPhone 5

IPhone 5 u njoftua zyrtarisht në shtator 2012 dhe ishte rinovimi i parë i madh që arrin në gamën e iPhone, duke kaluar nga ekrani 3,5 inç në ekranin 4 inç me një rezolucion prej 1136 x 640. Ky ishte terminali i parë që miratoi Lidhja e ndriçimit Apple, duke lënë mënjanë lidhjen 30-pin të gjeneratave të mëparshme.

Ajo u menaxhua nga Procesori 6-bërthamor Apple A2 me një shpejtësi prej 1.3 GHz, dhe u shoqërua me 1 GB RAM dhe arkitekturë 32-bit. Ai doli në treg me iOS 6 dhe u azhurnua në iOS 10.3.4.

5c iPhone

5c iPhone

Në shtator 2013, Apple u përpoq të arrinte një numër më të madh të përdoruesve të prezantuar iPhone 5c, i cili nuk ishte asgjë më shumë se iPhone 5 i bërë nga materiale plastike dhe i disponueshëm në ngjyra të bardha, rozë, të verdhë, blu dhe jeshile. Përfitimet që ata na ofruan ishin të njëjtat me iPhone 5 por me një çmim më të ulët se iPhone 5s, një terminal që u prezantua së bashku me iPhone 5c.

5s iPhone

5s iphone

Së bashku me iPhone 5c në shtator 2013, Apple prezantoi iPhone 5s, një terminal që integroi një ekran 4 inç me rezolucion 1136 x 640, u menaxhua nga Procesor 7-bitësh Apple A1,3 64 GHz, Bashkëpunuesi Apple M7 (duke qenë iPhone i parë që e ka përfshirë) dhe 1 GB RAM. Ai doli në treg me iOS 7.0 dhe u azhurnua në iOS 12.4.8.

Ishte në dispozicion në versionet 16, 32 dhe 64 GB dhe në hapësirë ​​gri, ari dhe argjendi. Me fillimin e iPhone 5s Apple filloi t'u thotë lamtumirë aplikacioneve të dizajnuara për procesorë 32-bit. IPhone 5s ishte smartphone i parë Apple që përfshin Touch ID, sensori i gjurmës së gishtit për të mbrojtur hyrjen në pajisje.

iPhone 6 / iPhone 6 Plus

iphone 6 iphone 6 plus

Me lëshimin e iPhone 6 në 2014, Apple përsëri ndoqi trendin e tregut, a trend që tregonte në ekranet më të mëdha. Rezultati ishte iPhone 6 me një ekran 4,7 inç dhe iPhone 6 Plus, ekrani i të cilit arriti në 5,5 inç.

Kjo gamë e re mbërriti në treg në hapësirë ​​gri, argjend dhe ar me versione të magazinimit prej 16, 64 dhe 128 GB. Brenda, ne gjejmë Procesori 8-bërthamor Apple A2 në 1,4 GHz me bashkëprocesor M8 me 1 GB RAM.

Të dy iPhone 6 dhe iPhone 6 Plus dolën në treg në iOS 8 dhe u azhurnuan në iOS 12.4.8.

iPhone 6s / iPhone 6s Plus

iPhone 6s iPhone 6s plus

Në vitin 2015 u prezantuan iPhone 6s dhe iPhone 6s Plus. Dy terminale që dolën në treg në hapësirën gri, avokado, ari dhe ari të kuq në versionet e magazinimit 16, 32, 64 dhe 128 GB. Ky model lëshoi ​​teknologjinë Force Touch, një teknologji që ju lejoi të shtypni në ekran për të hyrë në një menu opsionesh.

Brenda, ne gjejmë Apple A9, procesor 2-bërthamor me arkitekturë 64-bit, 2 bërthama dhe të shoqëruara nga përpunuesi M9. Kujtesa arrin 2 GB dhe arriti në treg me iOS 9. Deri më sot, me lëshimin e iOS 14, ky terminal vazhdon të marrë azhurnime.

iPhone SE

iPhone se

IPhone SE mund të konsiderohet një përpjekje tjetër nga Apple për të lëshuar një IPhone i buxhetit. Ky iPhone u kthye në ekranin 4 inç të iPhone 4, ai ishte i disponueshëm në hapësirë ​​gri, ari, argjendi dhe ari rozë dhe në versionet e magazinimit 16, 32, 64 dhe 128 GB.

Ajo u prezantua në Mars 2016, kështu që procesori i saj ishte të njëjtën gjë që mund ta gjenim në iPhone 6s dhe 6s Plus. Ai doli në treg me iOS 9 dhe sot e kësaj dite akoma merr azhurnime nga Apple.

iPhone 7 / iPhone 7 Plus

iPhone 7 iPhone 7 plus

IPhone 7 u prezantua zyrtarisht në Shtator 2016, së bashku me modelin Plus. Ndër risitë në lidhje me gjeneratën e mëparshme gjejmë një kamerë e dyfishtë në modelin Plus për të marrë fotografi të njerëzve me sfond jashtë fokusit dhe në butonin fizik të Touch ID, i cili nuk është më një buton fizik për të ofruar një përgjigje haptike në prekje.

Të dy modelet dolën në treg me Apple A10 Fusion 64-bit 4-bërthamë i shoqëruar nga bashkëprocesori M10 dhe 2 GB RAM. U lançua në iOS 10 në treg dhe sot vazhdon të azhurnohet, me iOS 14 që është versioni i fundit i disponueshëm sot.

iPhone 8 / iPhone 8 Plus / iPhone X

iPhone 8 dhe iPhone 8 Plus

IPhone 8, u prezantua në shtator 2017, erdhi me shumë pak lajme në krahasim me gjeneratën e mëparshmeTë paktën për sa i përket funksionaliteteve, pasi që brenda gjejmë procesorin Apple A11 Bionic 2.4 Ghz me arkitekturë 64-bit, 6 bërthama dhe të shoqëruar me procesor A11 dhe 2 GB RAM. Të dy modelet mbërritën me iOS 11 në treg. Ishte komercialisht i disponueshëm në gri hapësinore, avokado, ari dhe të kuqe (PRODUCT) në versionet me 64 dhe 128 GB hapësirë ​​ruajtëse.

iPhone x

Së bashku me iPhone 8 dhe iPhone 8 Plus, u prezantua iPhone X, i prezantuar në Shtator 2017 por që doli në treg dy muaj më vonë, Smartphone i parë i Apple pa Touch ID dhe me shumë pak korniza në ekran. Zëvendësimi për Touch ID ishte Face ID, sistemi i njohjes së fytyrës që gjendet në pjesën e sipërme të ekranit.

Ekrani arriti 5,8 inç me një rezolucion prej 2436 x 1125 dhe ishte i pari që përdori Teknologjia OLED. Procesori i përdorur nga Apple ishte i njëjtë me iPhone 8, Apple A11 Bionic i shoqëruar nga përpunuesi M11, por ndryshe nga iPhone 8 dhe 8 Plus, ai shoqërohej me 3 GB RAM.

Ky model arriti në treg në argjend dhe gri hapësinor dhe në versionet e magazinimit 62 dhe 256 GB. E gjithë diapazoni i iPhone që Apple lançoi në vitin 2017 doli në treg me iOS 11 dhe deri më sot ata vazhdojnë të marrin azhurnime.

iPhone XR / iPhone XS / iPhone XS Max

iPhone XR

IPhone XR ishte bast i ri i Apple në treg me më pak burime ekonomike. Këtë herë ajo goditi gozhdën në kokë dhe shpejt iPhone XR nisi në treg në tetor 2018 u bë një bestseller. Ekrani i iPhone XR ishte 6.1 inç me rezolucion 1792 x 828 dhe ishte i tipit LCD (jo LED siç ishte iPhone X).

Ky terminal mbërriti në treg në të verdhë, të bardhë, korale, të bardhë dhe blu përveç PRODUCT (RED) dhe me 64, 128 dhe 256 GB hapësirë ​​ruajtëse. Brenda, ne gjejmë Apple A12 Bionic, Procesor 6-bërthamor 2.5 GHz dhe i shoqëruar nga përpunuesi M12 dhe 3 GB RAM.

iPhone XS iPhone XS Max

Fundi i lartë që Apple prezantoi në shtator 2018 ishin iPhone XS dhe iPhone XS Max, dy terminale që erdhën për të zëvendësuar të dy iPhone 8 dhe iPhone 8 Plus. Të dy terminalet integrojnë a Ekran 5,8 inç i tipit OLED në XS dhe 6,5 inç në XS Max.

Për sa i përket energjisë, iPhone XS dhe iPhone XS Max arritën në treg me procesorin A12 Bionic, i njëjti procesor që u gjet edhe në iPhone XR, por ndryshe nga ky, ai ishte shoqëruar me 4 GB RAM, për 3 të modelit XR. Të dy modelet u menaxhuan gjithashtu nga përpunuesi M12, ata arritën në treg në versionet 64, 256 dhe 512 GB dhe në hapësirë ​​gri, ari dhe argjendi.

E gjithë diapazoni i iPhone që Apple prezantoi në 2018 doli në treg me iOS 12 dhe deri më sot ata vazhdojnë të marrin azhurnime.

iPhone 11 / iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro Max

iPhone 11

I prezantuar në treg në shtator 2019, iPhone 11 doli në treg si pasardhës natyror i iPhone XR, por me të njëjtat përmirësime që mund të gjenim te vëllezërit e tij më të vjetër, versionet Pro të iPhone 11.

IPhone 11 vazhdoi të përdorte një ekran me teknologji LCD, me rezervimin e Apple nga teknologjia OLED për versionet Pro. Ekrani 6,1 inç na ofroi të njëjtën rezolucion si iPhone XR, arriti në treg në ngjyrën PRODUCT (KUQ), të verdhë, të bardhë, jeshile, të zezë dhe blu.

iPhone 11 pro

Gama e iPhone 11 Pro, ishte e para në gamën e iPhone në shtoni një modul të tretë të kamerës në pjesën e pasme, një model me kënd të gjerë që përdoret gjithashtu si një lente telefoto. Madhësia e ekranit si e iPhone 11 Pro ashtu edhe e iPhone 11 Pro Max është e njëjtë që mund të gjenim në iPhone XS dhe XS Max: përkatësisht 5,8 dhe 6,5 inç.

Brenda të gjithë gamës së iPhone 11, ne gjejmë procesorin A13 Bionic, një procesor 64-bërthamor 2.66 bit 6 GHz shoqëruar nga bashkëprocesori M13 dhe 4 GB RAM. Diapazoni Pro arriti në treg në versionet prej 64, 256 dhe 512 GB hapësirë ​​ruajtëse dhe në hapësirë ​​gri, argjend, ari dhe jeshile mesnate.

E gjithë diapazoni i iPhone 11 doli në treg me iOS 13 dhe deri më sot ata vazhdojnë të marrin azhurnime.

iPhone SE 2020

iPhone se 2020

Në prill të vitit 2020, Apple lansoi gjeneratën e dytë të iPhone SE, një gjeneratë e dytë që ndryshe nga e para, ekrani i së cilës ishte 4 inç, kjo u rrit në 4,7 inç. Dizajni është i njëjti që mund të gjenim në iPhone 8, duke përfshirë një Touch ID me përgjigje haptike në prekje dhe jo një buton fizik si iPhone 6, 6s dhe 7.

Brenda, ne gjejmë Procesori Aion Bionic, e njëjta gjë që mund ta gjejmë në gamën e iPhone 11, 64-bit, shoqëruar me 6 bërthama, procesorin M13 dhe 3 GB RAM. Ajo arriti në treg me iOS 13.4.1 dhe sot vazhdon të azhurnohet.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

  1.   joancor dijo

    Kujtesa e Iphone 4S ishte 16, 32 ose 64 (kam akoma një 64 GB)