WhatsApp nuk po censuron asnjë lloj mesazhi

WhatsApp

Në këto kohë, mashtrimet dhe lajmet e rreme shumohen. Masa e fundit e WhatsApp për të luftuar ata është kthyer kundër tyre me një mashtrim që po funksionon si zjarr dhe që është plotësisht i rremë: WhatsApp nuk po censuron asgjë, por vetëm kufizon përcjelljen e mesazheve. Ne shpjegojmë gjithçka më poshtë.

Gjëja e parë që duhet ta bëjmë të qartë është se ne do të flasim për dy gjëra shumë të ndryshme, por që mashtrimi që kalon nëpër internet dhe WhatsApp tonë përzihet në një mënyrë plotësisht të qëllimshme. Nga njëra anë, masa që ka marrë për të kufizuar kohën kur një mesazh mund të përcillet në kontakte të ndryshme dhe nga ana tjetër, verifikimi i lajmeve të rreme.

Kufizo përcjelljen e mesazhit

Disa kohë më parë aplikacioni i mesazheve zgjodhi të kufizojë përcjelljen e mesazheve në një maksimum prej pesë kontakteve ose grupeve në të njëjtën kohë. Ishte një masë që u nis pikërisht për të njëjtën gjë për të cilën po flasim sot, luftën kundër mashtrimeve dhe lajmeve të rreme, megjithëse ka qenë vërtet e dobishme. Kjo është arsyeja pse ai tani ka zgjedhur të shkojë më tej dhe globalisht (insistoj, në të gjithë botën) ka kufizuar përcjelljen e mesazheve të caktuara në një kontakt ose grup të vetëm. Cilat mesazhe nuk mund t'i përcillen më shumë se një personi ose grupi? Ato që janë përcjellë shumë herë, të paktën pesë herë më parë tek ju.

Shikoni imazhin, dy mesazhe që janë përcjellë, por në njërën prej tyre ka dy shigjeta përcjellëse, në tjetrën vetëm një. E para është shënuar nga WhatsApp si një mesazh që është përcjellë shumë herë, nr i dyti Kjo është arsyeja pse e para nuk mund të dërgohet përsëri në më shumë se një kontakt, dhe e dyta mund të dërgohet në një maksimum prej pesë. WhatsApp gjithashtu do të marrë parasysh nëse ai mesazh është krijuar nga dikush nga kontaktet tuaja për ta shënuar në këtë mënyrë.

Kjo masë nuk ka asnjë lidhje me kontrollimin e përmbajtjes, WhatsApp nuk shënon mesazhet nga përmbajtja e tyre, por vetëm nga numri i herëve që ato janë përcjellë. Isshtë gjithashtu se nuk mund ta bënte atë, sepse përmbajtja e mesazheve është e koduar, kështu që WhatsApp nuk e di atë. Aplikacioni mund të kufizojë një video qesharake të koteleve, ose një cicërimë me përmbajtje politike, thjesht shënojeni atë në bazë të numrit të herë të përcjellura.

Kontrolloni lajmet

Lidhur me lajmet e rreme, por plotësisht të pavarur në masën që kemi komentuar më parë, Facebook (dhe WhatsApp) kanë filluar të punojnë me subjekte të ndryshme në të gjithë botën për të lehtësuar verifikimin e mashtrimeve dhe lajmeve të rreme për përdoruesit. Në Spanjë dy entitetet pjesëmarrëse janë «Maldito Bulo» (Maldita.es) dhe «Newtral» (Newtral.es), por ju mund të shihni listën e plotë të entiteteve nga e gjithë bota në kjo lidhje në faqen e internetit të WhatsApp. Si funksionojnë këto subjekte? Ata nuk mund të verifikojnë në asnjë mënyrë mesazhet që merrni ose që ju dërgoni, sepse siç e kam theksuar para se të kriptohen, WhatsApp nuk e di përmbajtjen.

Kështu që Newtral, Maldita ose ndonjë entitet tjetër në listë mund të verifikojë vërtetësinë e lajmeve ose mesazheve që merrni duhet t'i shtoni në listën tuaj të kontakteve dhe t'ua përcillni mesazhin drejtpërdrejt atyre, në mënyrë që ata të dinë përmbajtjen dhe ta kontrollojnë atë, dhe ata do t'ju japin përgjigjen kur ta kenë bërë këtë. Natyrisht, kjo është plotësisht vullnetare dhe gjithmonë me kërkesë të përdoruesit, e përsëris, nuk mund të bëhet automatikisht me mesazhet tuaja sepse ata nuk kanë qasje në to. Nëse dëshironi t'i shtoni në librin tuaj të kontaktit, në lidhjen që unë vendos para se të shfaqen numrat e tyre të telefonit.

Le të ndalojmë së mashtruari

Siç mund ta shihni, dy gjëra janë duke u përzier që janë të lidhura, por shumë të ndryshme. Nga njëra anë kufizimi i përcjelljes së mesazheve që është automatik, nga ana tjetër kontrolli i lajmeve, i cili është gjithmonë me kërkesë të përdoruesit. Mungesa e njohurive ose qëllimi i keq ka krijuar një mashtrim rreth një mase që përpiqet t'i luftojë ata ... kjo është jeta.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.