Kumaha jalanna Pegasus sareng kumaha terang upami anjeun katépaan

hacker

Pegasus mangrupikeun kecap konci. Alat Hack pikeun ngakses sadaya data dina sagala iPhone atawa smartphone Android mangrupakeun warta dina sakabéh média. Kumaha jalanna? Kumaha kuring terang upami kuring katépaan? Kami nyarioskeun ka anjeun sadayana di handap.

Naon Pegasus?

Pegasus mangrupikeun alat pikeun nénjo dina smartphone anjeun. Urang tiasa ngagolongkeun éta salaku «virus» pikeun urang sadayana saling ngartos, anu henteu ngarusak telepon anjeun, henteu nyababkeun naon waé anu dihapus atanapi gagal, tapi gaduh aksés ka sadaya data anjeun sareng ngirimkeun ka saha waé anu masang virus éta dina telepon anjeun. Alat ieu diciptakeun ku NSO Group, perusahaan Israél anu ngajual alat ieu pikeun nénjo jalma. Leres, éta saderhana pisan, éta mangrupikeun perusahaan anu kawéntar, yén sadaya jelema terang naon anu dilakukeun sareng anu diidinan sanaos sagala karusuhan anu dipasang di sabudeureun éta saprak ayana dipikanyaho. Apple parantos ngajukeun keluhan ka perusahaan ieu.

Kumaha kuring masang Pegasus dina telepon kuring?

Jalma sok ngobrol ngeunaan iPhones kainféksi ku Pegasus, tapi kanyataanana éta alat ieu dianggo pikeun duanana iPhone jeung Android. Sasaran tina alat ieu biasana politikus pangkat luhur, wartawan, aktivis, pembangkang ... jalma anu "tertarik" spionase pikeun ngontrol gerakanna sareng terang sadayana anu aranjeunna terang, sareng jalma-jalma ieu, kusabab alesan kaamanan, biasana nganggo iPhones. leuwih aman ti Android, tapi sakumaha aman sakumaha anu kasebut, teu invulnerable.

Pikeun Pegasus dipasang dina iPhone anjeun anjeun henteu kedah ngalakukeun nanaon. Perusahaan NSO parantos ngararancang alat anu langkung maju sahingga tiasa ngalebetkeun telepon anjeun tanpa anjeun ngaklik tautan atanapi ngaunduh aplikasi naon waé. Telepon WhatsApp basajan atanapi pesen anu dikirim dina telepon anjeun, tanpa anjeun mukakeunana, tiasa masihan aksés ka spyware ieu. Jang ngalampahkeun ieu, mangpaatkeun anu disebut "kerentanan enol dinten", flaws kaamanan nu produsén telepon teu sadar sahingga teu bisa ngalereskeun, sabab malah teu nyaho aranjeunna aya. Sakali dipasang, sadayana, kuring ngulang, sadayana dina iPhone anjeun aya dina panangan saha waé anu nganggo alat éta.

Apple parantos ngarilis pembaruan sababaraha bulan kapengker anu ngalereskeun sababaraha cacad kaamanan éta, tapi Pegasus mendakan anu sanés sareng ngamangpaatkeunana. Kiwari kami henteu terang naon bug anu dianggo, atanapi telepon naon atanapi versi OS anu rentan ka alat spionase na. Urang terang yén Apple ngalereskeun aranjeunna pas mendakanana, tapi urang ogé terang yén bakal aya bug anu bakal dipendakan sareng dieksploitasi. Ieu kaulinan langgeng ucing jeung beurit.

Saha anu tiasa nganggo Pegasus?

Grup NSO nyatakeun yén alatna ngan ukur dianggo ku lembaga pamaréntah, saolah-olah ieu mangrupikeun panglipur. Tapi sakumaha ceuk Tim Cook nalika nyawalakeun forcing pausahaan nyieun "panto tukang" nu bakal masihan aksés ka telepon lamun diperlukeun, "panto tukang keur guys alus oge panto tukang pikeun guys goréng." ». Hiji-hijina panglipur anu urang warga normal nyaéta yén Pegasus henteu tiasa diaksés ku saha waé pikeun alesan ékonomi murni. Ngagunakeun alat ieu pikeun hiji jalma boga harga ngeunaan 96.000 euro, Janten kuring henteu nyangka yén batur sapagawean atanapi ipar anjeun bakal ngagunakeun éta pikeun nénjo telepon anjeun.

Tapi hariwang pikeun sadayana terang yén aya alat nu bisa nenjo urang 24 jam beurang, 365 poé taun ngagunakeun smartphone urang, sadar sagalana urang ngalakukeun, tingali, maca, ngadangukeun jeung nulis. Saha anu tiasa ngajamin yén Pegasus henteu tiasa murag kana tangan batur anu ngajual éta langkung mirah? Atawa malah nyieun sadia ka dulur haratis? Sareng naon anu kuring nyarioskeun ka anjeun dina awal tulisan, hal anu paling pikahariwangeun nyaéta terang yén perusahaan anu didamel Pegasus tiasa ngalakukeun tanpa impunity sareng alat anu ngarecah sadaya undang-undang anu mungkin.

Kumaha kuring terang upami kuring katépaan?

Upami anjeun hoyong terang upami aya anu parantos masang Pegasus dina telepon anjeun, aya alat pikeun ngadeteksi éta sareng gratis. Di hiji sisi kami gaduh parangkat lunak open source anu dikembangkeun ku Amnesty International sareng anjeun tiasa unduh tina GitHub (link). Nanging, éta sanés parangkat lunak anu tiasa dianggo ku sadayana kusabab pajeulitna, janten aya alternatif séjén basajan tur leuwih diaksés pikeun maranéhanana anu teu boga kaahlian komputer canggih. Contona alat iMazing (link), bebas diundeur, ogé ngidinan Anjeun pikeun nyaho mun anjeun geus kainféksi ku Pegasus. Éta cocog sareng Windows sareng macOS sareng sanaos sababaraha fiturna dibayar, deteksi Pegasus gratis.

Kumaha carana abdi tiasa ulah kainfeksi Pegasus?

Sapertos kitu, upami aya anu hoyong masang Pegasus dina telepon anjeun, teu aya deui jalan pikeun sadayana. Tapi anjeun tiasa nyandak pancegahan pikeun ngirangan résiko saminimal mungkin. Kami terang yén aya bug anu ngamungkinkeun Pegasus masang tanpa pangguna ngalakukeun nanaon, tapi kami ogé terang yén Apple terus-terusan ngaluarkeun patch pikeun ngalereskeun bug éta, janten. Hal anu pangsaéna nyaéta anjeun salawasna ngajaga iPhone anjeun diropéa kana vérsi panganyarna anu sayogi. Éta ogé penting yén anjeun henteu ngaklik tautan anu asal-usulna teu dipikanyaho ku anjeun, atanapi muka pesen ti pangirim anu teu dipikanyaho atanapi anu curiga.

Ngeunaan pamasangan aplikasi, dina ios anjeun teu tiasa masang aplikasi ti luar App Store. Ieu mangrupikeun hal anu ayeuna nuju dibahas ku seueur organisasi sapertos Komisi Éropa, tapi éta mangrupikeun ukuran kaamanan anu ngajagi urang tina serangan luar. Upami iraha waé Apple kapaksa muka sistemna sareng ngantepkeun "sideloading" atanapi pamasangan aplikasi ti luar tokona, résiko bakal ningkat sacara éksponénsial.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Tanggung jawab pikeun data: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.