iOS 16.2 ograniczy korzystanie z AirDrop wraz z nadejściem „Wszyscy na 10 minut”

AirDrop modyfikuje swoją strukturę w iOS 16.2

Prawie ostateczne wersje iOS 16.2 i iPadOS 16.2 są już dostępne dla programistów. Oznacza to, że już wkrótce będziemy mieć wśród nas te nowe wersje, które pozwolą nam korzystać ze wszystkich jego funkcji, takich jak aplikacja Freeform, nowe widżety czy optymalizacja Aktywności na żywo, zwłaszcza na iPhonie 14 Pro. nowy także w Release Candidate. Jeden z nich jest ograniczenie wykorzystania technologii AirDrop z eliminacją opcji bycia dostępnym dla „Wszystkich” użytkowników. Ta opcja została zastąpiona przez „Wszyscy na 10 minut”, jak Apple wprowadziło w iOS 16.1.1 w Chinach i obiecało to zrobić na początku 2023 roku.

Apple stara się chronić prywatność użytkowników, ograniczając AirDrop w iOS 16.2

AirDrop zmienił się na zawsze. W rzeczywistości zaczęło się to zmieniać kilka tygodni temu wraz z wydaniem iOS 16.1.1 w Chinach. Firma Apple została powiadomiona, że ​​ludność chińska używa AirDrop do udostępniania treści przeciwko Xi Jinpingowi, prezydentowi Republiki Chińskiej i chińskiemu rządowi. Uważa się, że ta dynamika doprowadziła do tego, że sam rząd zwrócił się do Apple z prośbą o zmodyfikowanie technologii, aby uniknąć tego typu działań przeciwko reżimowi.

Zmiany w AirDrop pojawiły się w iOS 16.1.1, a także w iOS 2 beta 16.2. Wreszcie, przeprojektowanie AirDrop pojawi się w iOS 16.2 i iPadOS 16.2. Chociaż Apple ogłosiło, że ta zmiana pojawi się na całym świecie na początku 2023 r., wydaje się, że czasy minęły i zobaczymy to wraz z uruchomieniem tych aktualizacji, które będą przez cały grudzień.

zrzut
Podobne artykuł:
Apple planuje wprowadzić zmiany w AirDrop, aby zapobiec spamowi

Ta modyfikacja pozostawia tylko trzy opcje do wyboru w menu AirDrop:

  • Odbiór wyłączony: nie możemy wysyłać ani odbierać przedmiotów
  • Tylko kontakty: możemy otrzymywać przedmioty tylko od naszych kontaktów
  • Wszyscy przez 10 minut: każdy może wysyłać nam przedmioty przez 10 minut

Jeśli wybraliśmy „Wszyscy przez 10 minut”, Po upływie tych 10 minut opcja automatycznie zmieni się na „Tylko kontakty”. Ta modyfikacja, jak powiedzieliśmy, nastąpi iOS 16.2 i iPadOS 16.2 przez cały grudzień.

Pamiętaj, że zanim pojawiła się ta ostatnia opcja, mieliśmy możliwość "Wszyscy" do wyschnięcia. Ta opcja jest dozwolona być stale aktywowane, aby otrzymywać dowolne elementy od dowolnego użytkownika. Ostatecznie stanowiło to naruszenie prywatności, ponieważ użytkownik mógł otrzymywać niechciane zdjęcia lub pliki, chociaż mógł je odrzucić za pośrednictwem interfejsu, ale było to niewygodne.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.