Тестирање на HomeKit со палетата додатоци на Elgato Eve

HomeKit не е ништо ново, но се чини дека оваа година конечно е кога производителите дефинитивно се определија за додатоци компатибилни со уредите на Apple. Каталогот на додатоци компатибилен со HomeKit расте постепено и Во рамките на него, Елгато се издвојува со својот опсег Eve, кој вклучува сензори за температура и затворен простор, паметни приклучоци, сензори за движење, термостати итн.. Сите детали за HomeKit, апликацијата iOS 10 Home, поставките за додатоци и апликацијата Елгато Ева, подолу.

Протокол за да ги собере сите заедно

HomeKit е протокол кој гарантира дека додатоците ќе работат со уредите на Apple без проблеми и дека исто така можете да комбинирате различни брендови и да ги користите заедно без да ја доведувате во прашање нивната компатибилност едни со други. Сите додатоци идентификувани со жолтото лого може да се контролираат со апликацијата Home, претходно инсталирана на iOS и нема да биде важно дали тие се од иста марка или се различни, ќе имате пристап до нив од графичкиот елемент за Контролен центар и ќе можете да го користите Siri за да извршувате дејства со нив.

Од iPhone 5 и iPad со Retina Display па наваму, сите модели на iPhone и iPad се компатибилни со додатоците на HomeKit, и можете да ги контролирате со нив, од вашиот дом или однадвор, се додека имате интернет-врска и користите Apple TV 3-та или 4-та генерација или компатибилен iPad како централен HomeKit дома.

Многу едноставно поставување

Тоа е клучот за успехот на секој додаток: конфигурација и инсталација на дофат на секого. Заборавете на комплицираните IP-камери или мора да користите кабли за да го автоматизирате вашиот дом. Елгато со својата гама додатоци на Ева ја отслика максималната едноставност, а ако не сакате, нема да мора да користите шрафцигер. Додатоците работат со конвенционални батерии и Elgato се одлучи за поврзување со Bluetooth за да постигне максимална автономија, достигнувајќи неколку месеци во некои додатоци.

Отворете го капакот на додатокот, вметнете ги батериите и отворете ја апликацијата Elgato за да го конфигурирате предметниот додаток во неколку едноставни чекори. За да го конфигурирате Bluetooth, не мора да влезете во менито Поставки. Можете исто така да изберете да ја конфигурирате преку самата апликација Home, но од причини што ќе ги објасниме подоцна, препорачуваме да ја инсталирате апликацијата Elgato Eve, затоа што вреди. Секако дека е потполно бесплатен.

Ева за HomeKit (врска со AppStore)
Ева за HomeKitслободен

Apple TV станува центар на вашиот дом

Ако додатоците имаат поврзување со Bluetooth, со ограничувањето што го има овој тип на врска во однос на опсегот, како можете да пристапите до нив од каде било? Apple размисли за тоа и одлучи дека два уреди можат да бидат центарот што ги обединува сите додатоци на HomeKit во куќата: Apple TV и iPad. Needе ви треба Apple TV 4-та генерација со tvOS 10 или iPad со iOS 10 за да можете да искористите 100% од функциите на HomeKitкако што се поставки за автоматизација, далечински пристап и дозвола. Може да користите и Apple TV 3 но нема да имате можност за автоматизација или далечински пристап до камерите. Важен детал: ќе морате овозможете автентикација со два фактори во вашата сметка на Apple.

Ова е една од точките за подобрување на HomeKit, а тоа е дека во куќа ќе има места што не се поврзани со Bluetooth поврзаност со Apple TV, и тоа значи дека ќе мора да поставите друг контролен центар во таа област. Земајќи ја предвид цената на Apple TV или iPad, Apple треба да смисли друго решение и да понуди други подостапни „репетитори“ за дистрибуција низ куќата и на тој начин да може да дистрибуира додатоци низ просториите без проблеми. Нешто што исто така мора да се земе предвид: ако користите Apple TV 4 нема да можете да го користите вашиот стар Apple TV 3 како дополнителен контролен центар ... Работите на Apple

Елгато Ева, исцрпна контрола на вашите додатоци

Покрај конфигурацијата на додатоците, апликацијата Елгато Ева ни овозможува да ги контролираме и да ги знаеме сите информации што ги собираат со часовни графикони што ќе ни овозможат да ја знаеме еволуцијата на температурата и квалитетот на воздухот во куќата, потрошувачката на додатоци вклучени преку паметниот приклучок или времето кога е отворена влезната врата. Можеме да ги групираме по соби за да имаме сè поорганизирано, а преку апликацијата ќе ги разработиме нашите сценарија и ќе ги утврдиме тајмерите и правилата така што светлата ќе се вклучат кога влегуваме во соба, или на зајдисонце. Можностите да комбинираат различни додатоци се бесконечни.

Апликацијата на Елгато заслужува да потроши време на тоа, бидејќи нејзиното ниво на прилагодување е максимално. Конфигурирајте една или повеќе куќи, една или повеќе соби, доделете го секој додаток на соодветната локација, изменете ги иконите што ги идентификуваат ... Како што можете да видите од сликите, има бесконечни можности да го напуштите вашиот дом совршено конфигуриран. И како апликацијата iOS Home, дури ви овозможува да контролирате додатоци од други брендовисе додека се компатибилни со HomeKit.

Дома, домашна апликација

Apple дизајнираше своја апликација за контрола на сите додатоци и можеби е идеална апликација за оние кои не сакаат премногу високо ниво на сложеност, иако треба да бидат свесни дека го трошат потенцијалот на овие додатоци. Можеме да ги консултираме информациите во живо што ги собрале додатоците, но да заборавиме на графиконите што ја покажуваат еволуцијата. Секако, естетски сметам дека е поубава од апликацијата „Елгато“, но штом ќе се навикнете на апликацијата на брендот, „Каса“ не успева.

Добрата работа кај апликацијата Home е што е вметната во Центарот за контрола на iOS, така што ќе можете да пристапувате од каде било, дури и со заклучен iPhone или со друга апликација. Најдоброто од сето ова е што не мора да бирате помеѓу едното или другото, затоа што Ако ја конфигурирате апликацијата Elgato Eve, сè ќе се појави совршено конфигурирано во Домот и обратно. Тие се две апликации што земаат информации од ист извор и ги прикажуваат на поинаков начин, така што секоја од нив може да ја користите како што ве интересираат.

Споделете додатоци со други сметки

Како што се очекуваше, сите ваши уреди кои имаат активирана иста сметка iCloud, ќе ги споделат поставките HomeKit и Home што сте ги направиле на еден од нив, така што нема да мора да ја извршувате истата задача повеќе пати. Но, нема да има многу смисла дека само вие дома можете да ги контролирате додатоците Бидејќи да се биде единствениот што може да ја запали ламбата во дневната соба може да биде малку досаден за другите членови на семејството.

Како што можете да замислите, и апликацијата Елгато и мајчината апликација за iOS, Casa, ни овозможуваат да го споделиме HomeKit со други луѓе, но овој пат Casa го прави тоа на поинтуитивен начин. Можеме дури и да ги конфигурираме дозволите, така што гостите немаат исти привилегии како нас. Што ако некој гостин постави свој HomeKit во нивниот дом? Нема проблем, нема да се мешаат сите додатоци, но во зависност од нивната локација, ќе се појави едниот или другиот.

Автоматизација, правила и сценарија

Покрај собирањето информации, додатоците на HomeKit ви овозможуваат да извршувате дејства со тие информации. Во зависност од тоа каков додаток имате, можете да направите вклучена ламба (поврзана со Елгато Ева Енерџи) кога ќе влезете во соба (благодарение на детекторот за движење Елгато Ева) или едноставно кога ќе дојдете дома и ќе ја отворите вратата (со Елгато Ева сензор). Врати и прозорец). Дали повеќе сакате да го користите зајдисонцето и изгрејсонцето? Дека исто така можете да го направите тоа, или да конфигурирате неколку часа на ден, дури и да наведете различни правила за секој ден од неделата.

Сценарија што комбинираат различни дејства и кои се извршуваат кога се исполнети одредени услови, тајмери ​​... Комбинирајте ги додатоците и комбинирајте ги нивните функции за да постигнете целосно автоматизиран дом. Како и порано, овде можеме да ја користиме апликацијата Casa или Elgato Eve, и како скоро секогаш, втората вклучува многу повеќе опции од мајчин Apple, иако е точно дека некои функции бараат внимателно проучување на различните опции за конфигурација.

Додатоците на Елгато Ева една по една

Ева време

Мал сензор за кој се грижи измерете ја надворешната температура, влажност и атмосферски притисок. Неговата мала големина и тежина е идеална за да ја поправите надвор од куќата, можете дури и да ја поставите на wallидот со помош на завртка, иако не е задолжителна. Работи само со две АА батерии и е водоотпорен со сертификат IPX3, што значи дека не треба да биде изложен на директен дожд, но може да издржи спреј за вода на не многу интензивен начин. Идеално, ставете го во отвор на прозорец каде што не е директно изложен на сонце или дожд. Го имате на располагање во Амазон по цена што обично се движи помеѓу 39 и 49 евра.

Ева соба

Тоа е брат на претходниот, но дизајниран специјално за внатрешноста на куќата. Информациите што ни ги нуди ги вклучуваат температурата, квалитетот на воздухот и влажноста на просторијата во која се наоѓа.. Квалитетот на воздухот не се определува само со СО2, туку открива и други штетни соединенија што можат да влијаат на нашата благосостојба. Овој уред работи со 3 батерии АА и не е дизајниран за надворешна употреба, па затоа е подобро да не го навлажнувате или да го изложувате на лошите временски услови. Вашата цена во Амазон се движи од 63 до 75 евра.

Ева енергија

Тој е совршен додаток за да го претворите секој конвенционален приклучок во паметен приклучок. Може да вклучите ламба користејќи Siri или со притискање на соодветното копче на екранот на вашиот iPhone или создавање правила за да се вклучува и исклучува автоматски кога ќе се вратите дома или кога сонцето ќе зајде. Но, автоматизациите се само еден од аспектите на овој додаток, затоа што Исто така, ни нуди детални информации за потрошувачката на енергија на додатокот што го приклучивме преку него.. Очигледно, на овој додаток не му требаат батерии за работа. Неговата цена може да се амортизира многу брзо бидејќи чини само околу 49 € Амазон.

Еве движење

Сензор за движење кој не информира за движењата што се случуваат таму каде што сме го сместиле. Можеме да примаме известувања за тоа кога е откриено движење или да го користиме за извршување активности, како на пример, вклучување на домашните светла во одредено време кога има движење. Потребни се 2 батерии АА, а нејзината големина и дизајн е толку дискретна што можете да ја поставите скоро насекаде. Вашата цена во Амазон Станува збор за 39 €.

Ева врата и прозорец

Дизајниран да се поставува на врати и прозорци, овој сензор открива дали се отворени или затворени и може да ве извести за тоа. Неговата големина е многу мала и се поставува со помош на лепило што вклучува. Потребна е само мала 1/2 АА батерија и можете да ја користите за да извршите активности при отворање или затворање на врати или прозорци. На графикот на апликацијата Елгато Ева може да ги видите и времињата кога е отворена или затворена во последните часови, денови или недели. Неговата цена обично се движи од 31 до 39 евра во Амазон.

Ева термо

Тоа е додаток кој, поради неговите карактеристики, ќе бара професионална инсталација во повеќето случаи, бидејќи бара вентилот на радијаторот да се замени со компатибилен, ако го немате веќе инсталиран, нешто што е многу веројатно. Но, овој „дефект“ е повеќе од компензиран од неговата корисност и од тоа што може да ни помогне да заштедиме и да го подобриме нашиот комфор дома. Идеално за домови со централно греење каде што не е можно поставување на централен термостат и потребно е да се регулира радијаторот до радијаторот. Овој термостат ви овозможува да ја поставите температурата на која сакате да биде вашата соба и ќе го регулира радијаторот за да го постигнете тоа. Секако дека може да се интегрира со остатокот од додатоците на HomeKit, а можете да го користите Siri за да го контролирате. Вашата цена во Амазон тоа е околу 60 €.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.